20:46 09 Decembar 2019
Slušajte Sputnik
  Plenarna sednica Parlamentarne skupštine Saveta Evrope

  Rusija postavila ultimatum PS SE

  © Sputnik / Vladimir Fedorenko
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  0 700
  Pratite nas

  Rusija insistira na punoj obnovi mandata u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope 26. juna, izjavio je predsednik Državne dume Rusije Vjačeslav Volodin.

  Na ovaj dan će se održati izbori za generalnog sekretara Saveta Evrope. Volodin je istakao da će, ako oni prođu bez učešća Rusije, mandat novog generalnog sekretara biti doveden u pitanje.

  On je rekao da će se takav uslov odraziti i na zahtev za učešće delegacije na sednici, koju će on potpisati zajedno sa predsednicom Saveta Federacije Valentinom Matvijenko.

  Poslanik je naglasio da će, ako PS SE prihvati 24. juna izveštaj o pravima nacionalnih delegacija „bez izuzetka“, Rusija istog dana podneti zahtev za učešće na junskoj sednici.

  On je dodao da ako Parlamentarna skupština Saveta Evrope Rusiji uskrati bilo kakva ovlašćenja, ruska delegacija zadržava pravo da napusti skupštinu.

  Kriza u PS SE

  Ranije je Odbor za propise PS SE usvojio nacrt rezolucije u kojem se predlaže da se ruskoj delegaciji daju ovlašćenja za učešće na junskom zasedanju. U dokumentu se takođe predlaže da se izmeni statut organizacije i istakne da „u slučaju osporavanja ili revizije ovlašćenja, članovi ne mogu biti lišeni prava glasa, prava da govore i da budu zastupljeni u Skupštini i njenim organima“. Ostvarivanje ovih prava takođe ne može biti suspendovano.

  U aprilu 2014. ruskoj delegaciji u PS SE oduzeto je pravo glasa zbog događaja u Ukrajini i ponovnog ujedinjenja Krima sa Rusijom. Godine 2015. PS SE je dva puta razmatrala pitanje vraćanja ovlašćenja ruskoj delegaciji, ali su se tada sankcije samo pooštravale.

  Zgrada Parlamentarne skupštine Saveta Evrope u Strazburu
  © Sputnik / Vladimir Fedorenko

  Kao odgovor na to, delegacija je izjavila da odbija da radi u takvim uslovima i 2016—2018. nije slala zahtev za potvrdu mandata zbog antiruskog raspoloženja. Ruska strana je takođe predložila da se u propise Skupštine unesu odredbe da niko nema prava da oduzima mandate nacionalnim delegacijama.

  U utorak je pomoćnik ruskog predsednika Jurij Ušakov izrazio nadu da će u situaciji oko rešavanja krize u Savetu Evrope prevladati razum.

  Tagovi:
  Rusija, PS SE
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Facebook nalogaKomentariši preko Sputnik naloga