01:56 19 Septembar 2020
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  0 330
  Pratite nas

  Saradnja između Nemačke i Rusije ne odgovara nivou razvoja obe zemlje, a vlada Angele Merkel „radi premalo“ da bi je izvela iz zastoja, izjavio je za Sputnjik zamenik predsednika nemačko-ruske grupe Bundestaga poslanik Gregor Gizi (Levi), koji će sa kolegama posetiti Rusiju od 16. do 21. juna.

  Govoreći o saradnji Nemačke i Rusije u ovom trenutku, Gizi je rekao da ona „ne zadovoljava ni neophodan ni mogući nivo za dobar razvoj obe zemlje“, dok vlada Merkelove „čini premalo kako bi izvukla odnose iz ćorsokaka u kome se nalaze već mnogo godina“.

  „Umesto da se usredsredi na nemačke i evropske interese prema Rusiji, savezna vlada je sve aktivnije na strani američke administracije, koja računa na eskalaciju trke u naoružanju i geostratešku politiku obuzdavanja Rusije“, rekao je Gizi dodajući da se „mir i bezbednost u Evropi i celom svetu ne može postići ni bez Rusije ni u borbi protiv nje.

  „Sankcije koje je nametnuo Zapad dodatno su pogoršale situaciju (u odnosima). Rusija je takođe odgovorila sankcijama. Stoga bi njihovo međusobno prekidanje bilo uslov za ponovno pokretanje aktivnog pokreta u dijalogu između Nemačke i Rusije. To bi doprinelo postizanju pravnih međunarodnih rešenja u međunarodnim sukobima“, objasnio je nemački poslanik.

  Prema njegovim rečima, „naravno, ovo takođe zahteva odgovarajući stav savezne vlade, odbacivanje dalje neopravdane upotrebe od strane Trampove administracije“. To se odnosi i na sastanke na najvišem nivou i na realizaciju već dogovorenih projekata, kao što je „Severni tok 2“, istakao je on.

  „To obavezuje Nemačku i Rusiju da preuzmu odgovornost za formiranje međunarodnih odnosa, koji uvek moraju uzeti u obzir interese druge strane ako žele da postignu uspeh“, naglasio je nemački političar.

  Ranije je pres-služba Bundestaga saopštila da će nemačko-ruska grupa od 16. do 21. juna posetiti Moskvu i Kalugu, a njeni učesnici nameravaju da sa ruskim kolegama i predstavnicima regionalnih vlasti razgovaraju o odnosima između zemalja i međunarodnim temama.

  Tagovi:
  Angela Merkel, Nemačka
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga