22:29 01 Oktobar 2020
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  1034
  Pratite nas

  Ako informacije o američkim planovima da se ubaci virus u energetski sistem Rusije budu potvrđene, međunarodna zajednica treba odlučno da ih osudi, izjavio je predsednik Komiteta Saveta Federacije za međunarodne poslove Konstantin Kosačov.

  „Kada imate loše namere i odate se, nakon toga sledi kazna, čak i ako zločin još nije izvršen. Američki planovi, ako budu potvrđeni, predstavljaju zločin protiv međunarodnog prava i međunarodna zajednica treba odlučno da ih osudi“, napisao je Kosačov na svom profilu na Fejsbuku.

  Senator je primetio da je u tekstu „Njujork tajmsa“, u kojem je odgovarano na optužbe Trampa o izdaji države, nenamerno objavljeno da je njihov članak o izradi američkog programa za destabilizaciju ruske energetske mreže bio dogovoren sa američkim vlastima.

  „Na taj način, sukob Trampa i medija prerasta u nešto mnogo ozbiljnije — u potvrdu da se u SAD, i to na državnom nivou, pripremaju rušilački sajber-napadi protiv drugih država. A to su one SAD koje za sajber-napade optužuju Rusiju, Kinu, Iran, Kubu i Severnu Koreju, a slobodno dodajte još država sa spiska protivnika SAD i nećete pogrešiti“, konstatovao je Kosačov.

  Ministarstvo energetike Rusije je u međuvremenu saopštilo da energetske kompanije mogu da osiguraju zaštitu svojih informacionih sistema.

  „Većina važnih energetskih subjekata je priključena na državni sistem zaštite. Ruska elektromreža je dobro zaštićena“, saopštili su u Ministarstvu. Oni su dodali da od kompanije nisu dobili podatke o napadima na njih.

  Pozivajući se na nepoznate izvore i bivše vladine zvaničnike, „Njujork tajms“ je u subotu objavio da su Sjedinjene Američke Države učestale sa internet napadima na energetski sistem Rusije i da tako pokazuju Trampovu odlučnost da agresivnije upotrebi sajber-alate. Američki predsednik je pisanja medija ocenio kao izdaju države.

  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga