10:59 15 Avgust 2020
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  0 180
  Pratite nas

  Pregovori šefova vlada Rusije i Belorusije protekli su dobro, strane razumeju i čuju jedna drugu kada je reč o temi integracija, izjavio je ruski premijer Dmitrij Medvedev.

  Pregovori su protekli dobro. Mi, prirodno, razumemo jedni druge, čujemo argumente. I apsolutno iskreno ću reći, ne da bih odgovorio diplomatskoj etikeciji, da najzad o toj integracionoj tematici govorimo na istom jeziku“, rekao je Medvedev novinarima nakon razgovora s beloruskim kolegom Sergejom Rumasom u Minsku.

  Tokom sastanka s beloruskim predsednikom Aleksandrom Lukašenkom Medvedev je rekao da je znatan broj pitanja o integraciji usaglašen, a da na predsedničkom nivou treba da se reše samo najsloženija.

  „Sada imamo tri grupe pitanja. Prva su pitanja u kojima na isti način razumemo suštinu rokova za implementiranje promena, odnosno, usvajanje ključnih odluka. Druga grupa su pitanja u vezi s kojima na isti način shvatamo odluke u sferi ekonomije ili socijalnoj sferi, ali u kojima još nema jasnog razumevanja u kakvom roku treba da budu realizovana i tu su neophodna dodatna usaglašavanja“, rekao je Medvedev.

  Vladimir Putin i Aleksandar Lukašenko
  © Sputnik / Mihail Klimentьev
  Vladimir Putin i Aleksandar Lukašenko

  Govoreći o trećoj grupi pitanja, ruski premijer je naveo da je reč o sasvim maloj grupi.

  „Treća kategorija, koja je relativno mala, možda sasvim mala, jeste ona u kojoj zbog političko-pravnih razloga treba održati dodatne konsultacije. Strane razumeju da će to biti potrebno učiniti, ali kada i kako, tek treba precizirati. I to će biti učinjeno ne samo na nivou vlada, nego i na predsedničkom nivou“, rekao je Medvedev.

  Tokom razgovora bilo je reči o poreskoj, budžetskoj, socijalnoj i finansijsko-kreditnoj politici.

  Susret Putina i Lukašenka već 30. juna

  Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko je izjavio da ruski predsednik Vladimir Putin planira da u Minsk doputuje povodom zatvaranja Evropskih igara, 30. juna. Prema Lukašenkovim rečima, tokom tog susreta biće reči o temi integracija, ali i o raznim drugim pitanjima.

  Premijer Belorusije je rekao da Minsk i Moskva do novembra treba da usaglase sve integracione planove u pojedinačnim sektorima ekonomije.

  „U obnovljenom programu dejstava (za integracionu saradnju u Saveznoj državi) biće propisani, pre svega, planovi za sektore ekonomije. Mi te planove treba da usaglasimo, apsolutno sve, do novembra“, rekao je Rumas.

  Tagovi:
  Belorusija, integracije, Aleksandar Lukašenko, Dmitrij Medvedev
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga