10:12 10 Maj 2021
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  2266
  Pratite nas

  Vojni konflikt između Rusije i NATO-a je malo verovatan, ali je ujedno i moguć, navodi se u izveštaju Odbrambenog koledža NATO-a „Značaj Baltika: Zaštita severoistočnih granica NATO-a“.

  U dokumentu se navodi da je potreno poslati još američkih trupa na Baltik, jer su upravo to zemlje koje bi mogle za Moskvu da postanu „način za rušenje celokupne evropske arhitekture bezbednosti“.

  „Za poslednjih 10 godina Rusija je pokazala nameru da želi da naruši arhitekturu evropske bezbednosti. Rizik vojnog konflikta sa Rusijom je mali, ali ne treba ga posmatrati isključivo kao verovatnoću. Kako bi se umanjio rizik, potrebno je pojačati potencijal obuzdavanja jačanjem američkih snaga na Baltiku“, ističe se u dokumentu.

  Mediji podsećaju i na to da je Kongres SAD prethodno predložio članicama NATO-a iz Istočne Evrope da uzimaju povoljne kredite kako bi kupovale američku vojnu tehniku.

  To je urađeno planski, jer te zemlje mahom koriste sovjetsko i rusko naoružanje, odakle i proizilazi zavisnost od Rusije u vidu kupovine rezervnih delova.

  Tagovi:
  konflikt, Rusija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga