00:08 27 Februar 2021
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  0 80
  Pratite nas

  Moskva radi sa Ujedinjenim nacijama kako bi se u najskorije vreme završilo formiranje ustavnog komiteta Sirije, izjavio je ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov.

  „Sada zajedno sa partnerima radimo i sa vladom i opozicijom (Sirije), sa našim kolegama u UN kako bismo u bliskoj budućnosti završili formiranje ustavnog odbora“, rekao je Lavrov na brifingu u Moskvi.

  O regulisanju situacije u Siriji raspravlja se na Astanskoj i Ženevskoj platformi, a kongres Sirijskog nacionalnog dijaloga održan 30. januara 2018. godine u Sočiju bio je prvi pokušaj okupljanja širokog kruga učesnika na jednoj pregovaračkoj platformi. Glavni rezultat kongresa bila je odluka o osnivanju ustavnog odbora koji će raditi u Ženevi i čiji je glavni zadatak priprema ustavne reforme.

  Govoreći o situaciji u Persijskom zalivu, Lavrov je rekao da se ona može rešiti samo kroz dijalog.

  „Mi i Egipat imamo slične pristupe za obezbeđivanje mira i bezbednosti u regionu Persijskog zaliva kroz dijalog i usaglašavanje mera transparentnosti i izgradnju poverenja. S tim u vezi skrenuli smo pažnju na poznatu rusku inicijativu o formiranju arhitekture kolektivne bezbednosti u regionu Persijskog zaliva“, rekao je Lavrov na brifingu nakon pregovora sa predstavnicima Egipta u formatu „2+2“.

  Tagovi:
  Persijski zaliv, Sirija, ustavni odbor, Sergej Lavrov
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga