00:48 08 Jul 2020
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  0 310
  Pratite nas

  U Kazahstanu se prizemljio svemirski brod „Sojuz MS-11“ sa posadom koju su činili Rus Oleg Kononenko, Kanađanin Dejvis Sen Žak i Amerikanka En Maklejn.

  Nakon sletanja, spasioci su otvorili poklopac letelice i jednog po jednog člana posade izvukli. Oni su nakratko sedeli na stolicama kako bi se navikli na Zemljinu gravitaciju, a zatim su odneti u sanitetski šator, kako bi skinuli skafandere.

  Kako je saopšteno, članovi posade će kasnije biti prevezeni helikopterom u Karagandu, odakle će Kononenko avionom podmoskovskog Centra za pripremu kosmonauta biti prevezen na aerodrom Čkalovski, a Sen Žak i Maklejnova avionom NASA u američki grad Hjuston, kako bi se podvrgli rehabilitaciji posle leta.

  Kako je saopštila NASA, prilikom vraćanja posade na Zemlju pogonskim sistemom „Sojuza MS-11“ desila se vanredna situacija. Naime, otkazao je glavni kolektor pogonskog sistema svemirskog broda. Međutim, to nije uticalo na prizemljivanje iz orbite.

  Kononenko, Sen Žak i Maklejnova proveli su na Međunarodnoj svemirskoj stanici sedam meseci.

  Tokom leta na stanici koristili su bespilotnu letelicu „Kru dragon“, teretne svemirske letelice „Progres MS-11“, Signus i „Dragon“, a pet puta su izlazili u otvoreni svemir. Sa Međunarodne svemirske stanice pomoću manipulatora lansirani su mali sateliti, a pomoću pogonskih sistema teretnih svemirskih letelica „Progres“ povećana je visina orbite stanice.

  Trenutno se na Međunarodnoj svemirskoj stanici nalaze Rus Aleksej Ovčin i Amerikanci Nik Hejg i Kristina Kuk.

  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga