18:28 12 Jul 2020
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  1038
  Pratite nas

  Ukrajinsko Ministarstvo spoljnih poslova smatra da je Parlamentarna skupština Saveta Evropa izgubila svoj autoritet nakon vraćanja ovlašćenja ruskoj delegaciji.

  Značajno slabljenje sankcionog mehanizma PS SE desilo se u pozadini odsustva bilo kakvih konstruktivnih koraka Ruske Federacije, usled nerealizacije preuzetih na sebe obaveza i rezolucija PS SE“, navodi se na sajtu ukrajinskog spoljnopolitičkog resora.

  Po mišljenju MIP-a Ukrajine, to što su članovi PS SE glasali za povratak Rusije u svoj sastav, predstavlja „odstupanje od deklarisanih standarda, principa i vrednosti Saveta Evrope usled pritisaka bez presedana i finansijske ucene Rusije Federacije“. MIP zemlje je dodao da „idući na ustupke agresoru“, Skupština je značajno oslabila svoju ulogu u savremenoj evropskoj politici, mogućnosti efikasne zaštite vladavine prava, ljudskih prava i demokratije u svim državama-članicama Saveta Evrope, uključujući Rusku Federaciju.

  MIP je konstatovao da je danas, „kada Savet Evrope obeležava svoju 70. godišnjicu, Parlamentarna skupština izgubila svoj autoritet i više ne može da igra ulogu koju su joj dali očevi-osnivači“.

  Parlamentarna skupština Saveta Evrope pozvala je rano jutros rusku delegaciju da učestvuje u junskom zasedanju. Rezolucija tim povodom bila je usvojena kasno sinoć, nakon devet sati diskusije.

  Tagovi:
  Ukrajina, Rusija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga