11:25 24 Novembar 2020
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  30126
  Pratite nas

  Učesnici letnje sednice Parlamentarne skupštine Saveta Evrope (PS SE) osporili su ovlašćenja ruske delegacije u organizaciji.

  Predsednik Državne dume Vjačeslav Volodin izjavio je da je ruska delegacija u PS SE, nakon dobijenog poziva da učestvuje u junskom zasedanju, podnela zahtev za potvrđivanje svojih ovlašćenja u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope. Međutim, on smatra da tokom potvrde ovlašćenja „destruktivne snage“ mogu pokušati da urade sve da ruska prava budu ograničena. Tako je i bilo.

  Poslanici su na jutrošnjoj sednici osporili nadležnosti delegacije.

  „Mi imamo potrebnu većinu“, izjavila je predsedavajuća PS SE Lilijan Mori Paske na kraju glasanja o ovoj inicijativi. Kako bi se osporile nadležnosti, prema pravilima organizacije, potrebna je podrška 30 poslanika iz pet država. Tokom razmatranja nadležnosti ruske delegacije u PS SE, nekoliko učesnika sednice su ih osporili.

  Sada će, prema pravilima organizacije, biti sastavljen izveštaj o ograničenju nadležnosti koji će uskoro biti stavljen na glasanje. U slučaju usvajanja izveštaja, nadležnosti će biti ograničene, u suprotnom — ruska delegacija će sačuvati svoja prava u punom obimu.

  Potpredsednik Državne dume Petar Tolstoj je već upozorio da Rusija neće prihvatiti nikakva ograničenja svojih nadležnosti.

  Podsetimo, Parlamentarna skupština Saveta Evrope pozvala je rano jutros rusku delegaciju da učestvuje u junskom zasedanju. Rezolucija tim povodom bila je usvojena kasno sinoć, nakon devet sati diskusije.

  Pre pet godina, Rusiji je oduzet mandat u PS SE u vezi sa događajima u Ukrajini i povratkom Krima u sastav Rusije. Moskva je povukla svoju delegaciju, a takođe je prestala da plaća doprinose. Organizacija je nedavno predstavila Rezoluciju o vraćanju ovlašćenja Rusiji.

  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga