18:43 07 Avgust 2020
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  1362
  Pratite nas

  Upotreba nasilja kosovskih vlasti protiv zvaničnika UN zaslužuje osudu, između ostalih, i od strane OEBS-a, izjavio je direktor Odeljenja za evropsku saradnju pri Ministarstvu spoljnih poslova Rusije Andrej Kelin, govoreći na Konferenciji OEBS-a o bezbednosti.

  Kelin je istakao da situacija na Kosovu zabrinjava.

  „Dijalog Beograda i Prištine, uz posredovanje Evropske unije, nalazi se u zastoju. Priština sabotira sporazume iz 2013. i 2015. godine, a Evropska unija nije u stanju da utiče na „kosovske“ vlasti koje su, osim toga, uvele diskriminatorne stoodstotne carine na robu iz Srbije i Bosne i Hercegovine. Zajednica srpskih opština nije stvorena. Zato se formira „kosovska“ vojska — u suprotnosti sa Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti UN. Došlo je do upotrebe nasilja nad zvaničnikom Ujedinjenih nacija. Sve to zaslužuje osudu, od svih, pa i od OEBS-a”, naglasio je on.

  Akcija specijalnih policijskih odreda samoproglašenog Kosova na severu pokrajine počela je 28. maja ujutru, pod izgovorom da je reč o akciji protiv organizovanog kriminala. „Kosovska“ policija je upala na sever Kosova i Metohije u oklopnim vozilima. Lokalni Srbi su postavili barikade na trasama u Kosovskoj Mitrovici i u Zubinom Potoku i sukobili se sa policijom, nakon čega je došlo do pucnjave.

  Nekoliko ljudi je povređeno, među kojima su i trojica policajaca, novinar i dva zvaničnika Ujedinjenih nacija, od kojih je jedan Rus Mihail Krasnoščekov.

  „Kosovska“ policija je saopštila da je tokom operacije uhapšeno 19 njenih pripadnika, a vlasti Srbije su navele da je uhapšeno devetoro građana. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić uveo je oružane snage Srbije i MUP-a u stanje pune borbene gotovosti.

  Strukture kosovskih Albanaca u Prištini 17. februara 2008. godine jednostrano su proglasile nezavisnost od Srbije. Samoproglašenu republiku ne priznaju Srbija, Rusija, Kina, Izrael, Iran, Španija, Grčka i veliki broj drugih država.

  Tagovi:
  OEBS, Kosovo i Metohija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga