13:57 08 Maj 2021
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  0 380
  Pratite nas

  Savet Federacije Rusije usvojio je zakon kojim se obustavlja važenje Sporazuma o likvidaciji raketa srednjeg i kratkog dometa.

  Sada će zakon biti podnet na potpis predsedniku Rusije Vladimiru Putinu, nakon čega će stupiti na snagu. U skladu sa zakonom, predsednik ima pravo i da donese odluku o obnovi važenja sporazuma.

  Ranije je predsednik Rusije predložio parlamentu da usvoji zakon o obustavljanju navedenog sporazuma.

  Juče je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg zapretio da će preduzeti mere ukoliko Rusija ne bude ispunjavala obaveze prema Sporazumu o likvidaciji raketa srednjeg i kratkog dometa, koji je zaključen između SAD i SSSR-a.

  Američki predsednik Donald Tramp ranije je saopštio da Vašington 2. februara počinje proceduru za povlačenje iz Sporazuma o likvidaciji raketa. Predsednik Rusije Vladimir Putin je na to izjavio da će Rusija recipročno odgovoriti na odluku SAD o povlačenju iz sporazuma i takođe obustaviti učešće u sporazumu. On je rekao i da Moskva neće dopustiti da bude uvučena u skupu trku u naoružanju i dodao da svi predlozi Rusije o razoružanju „ostaju na stolu, a vrata ostaju otvorena“, ali je i naredio da ruski zvaničnici ne iniciraju nikakve pregovore po tom pitanju. Ruski lider je 4. marta potpisao ukaz prema kojem Rusija prekida ispunjavanje Sporazuma o likvidaciji raketa srednjeg i kratkog dometa.

  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga