23:20 28 Mart 2020
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  0 156
  Pratite nas

  Upravljanje sajber-napadima na rusku informacionu infrastrukturu dolaze, uglavnom, iz EU i SAD, izjavio je zamenik direktora Nacionalnog koordinacionog centra za kompjuterske incidente Nikolaj Murašov.

  „Za napad na ruske informacione resurse, kao po pravilu, koriste se centri za upravljanje, koji se nalaze na teritorijama EU i SAD“, rekao je Murašov na konferenciji u pres centru „Rusija sevodnja“.

  Nacionalni koodinacioni centar je, zajedno sa inostranim partnerima, od početka godine odbio sajber-napade koji su pokušani na više od 7.000 objekata u Rusiji i u državama Organizacije Dogovora o kolektivnoj bezbednosti (ODKB), dodao je on i podsetio da je tokom „Direktne linije sa Vladimirom Putinom“ bilo pet neuspešno, izvedenih sajber-napada.

  Murašov je saopštio da su SAD odbile konsultacije sa Rusijom u vezi sa sajber-napadima, čak i na ekspertskom nivou.

  „SAD uvek znaju unapred ko su krivci. Na spisku su im uvek četiri države — Rusija, Kina, Severna Koreja i Iran. Zbog straha da ne budu otkrivene, SAD odbijaju bilateralne ekspertske konsultacije sa Rusijom, jer one mogu pokazati neosnovanost njihovih političkih odluka“, rekao je ruski stručenjak.

  Po njegovim rečima, obaveštajno društvo SAD, čak i bez dokaza, preuzima na sebe smelost da optužuje drugu zemlju za kompjuterske napade.

  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga