16:07 19 Septembar 2020
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  0 280
  Pratite nas

  Zamenik šefa ruske diplomatije Aleksandar Gruško izjavio je da Moskva planira da 5. jula na sastanku Saveta NATO-Rusija razgovara o nagomilavanju NATO snaga na istoku Evrope i o jednostranom istupanju SAD iz Sporazuma o likvidaciji raketa kratkog i srednjeg dometa.

  „Imamo mnogo toga da pričamo. Pored Sporazuma o raketama, imamo sveukupnu bezbednosnu situaciju, prvenstveno iz perspektive intenziviranja aktivnosti NATO-a i primene plana da se jača istočni bok, što takođe otežava situaciju. Mislim da ćemo razmeniti informacije o najvažnijim vojnim vežbama“, rekao je Gruško novinarima.

  On je naglasio da će sastanak Saveta NATO-Rusija biti održan na inicijativu Alijanse, dodajući da je NATO poručio da je zainteresovan za deeskalaciju tenzija.

  „Zemlje-članice NATO-a nas uveravaju da su zainteresovane za deeskalaciju, za sredstva za sprečavanje opasnih vojnih incidenata, da su zainteresovane da osiguraju da strane izbegnu nerazumevanje u vezi sa uzajamnim namerama“, naveo je Gruško.

  Prethodno je generalni sekretar Alijanse Jens Stoltenberg izjavio da 5. jula NATO planira da razgovara sa Rusijom o mogućnostima očuvanja Sporazuma o raketama kratkog i srednjeg dometa.

  S tim u vezi, Gruško je rekao da je „nemoguće očuvati ono što ne postoji“, kao i da je Rusija samo reagovala na poteze SAD koji stvaraju apsolutno novu situaciju u Evropi, propraćenu „dodatnim rizicima i pogoršanjem vojne bezbednosti“.

  Tagovi:
  pregovori, Gruško, Savet Rusija-NATO
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga