14:32 17 April 2021
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  11280
  Pratite nas

  Ruska strana je spremna da produži postojeći ugovor o tranzitu gasa sa Ukrajinom, a takođe postoji mogućnost da će Kijev pristati da započne pregovore od nule sa „Gaspromom“, izjavio je direktor te kompanije Aleksej Miler.

  „Pitate kako će se odvijati događaji 1. januara? Prvog janura je Nova godina, novogodišnji praznik. A ako je Nova godina, znači da će biti veselo“, duhovito je odgovorio Miler na konferenciji za novinare, komentarišući šta će biti sa tranzitom ruskog gasa preko Ukrajine od 1. januara, kada bude istekao trenutni ugovor.

  Istovremeno, on je istakao da „Gasprom“ još nije od Ukrajine dobio zvanične predloge o zameni ugovora o tranzitu takozvanim „svopom“, čime bi Ukrajina uzimala ruski gas na granici sa Rusijom, a potom ga davala Evropskoj uniji na zapadu zemlje.

  „To su izjavili pojedini menadžeri ’Naftogasa Ukrajine‘ na društvenim mrežama. Mi, naravno, ne shvatamo ozbiljno saopštenja na društvenim mrežama“, objasnio je Miler.

  Nalazište gasa u Lavovskoj oblasti u Ukrajini
  © Sputnik / Stringer
  Nalazište gasa u Lavovskoj oblasti u Ukrajini

  Direktor „Gasproma“ je naglasio da pre isteka postojećeg ugovora Kijev ne može da potpiše novi, jer to nije u skladu sa zakonom EU.

  „Taj voz je već otišao i može se samo gledati za njim“, smatra Miler.

  Istovremeno je dodao da je ruska strana spremna da produži postojeći ugovor, ali da je potrebno da on bude ekonomski svrsishodan.

  Tokom konferencije za novinare Miler je takođe rekao da postoji verovatnoća da će Ukrajina pristati da započne pregovore sa „Gaspromom“ o budućem tranzitu gasa od nule.

  „Od nule znači uspostavljanje ravnoteže komercijalnih interesa dve strane — ruske i ukrajinske. Taj balans je narušen odlukom stokholmske arbitraže. Da li je Kijev spreman? Mislim da postoji verovatnoća za takav razvoj događaja“, ocenio je on.

  Tagovi:
  Naftogas, gas, Ukrajina, Gasprom
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga