02:27 18 Oktobar 2019
Slušajte Sputnik
  Samohodno artiljerijsko oruđe „Lotos“

  „Lotos“ — nova podrška za ruske padobrance

  © Sputnik / Olivera Ikodinović
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  Piše
  0 570
  Pratite nas

  Jedna od novina foruma „Armija 2019“ jeste i samohodno artiljerijsko oruđe „Lotos“, koje se specijalno pravi za vazdušno-desantne snage ruske vojske i morsku pešadiju, a čija bi serijska proizvodnja trebalo da počne 2020. godine.

  Osnovna namena „Lotosa“ je vatrena podrška padobranskim jedinicama na zemlji, koji će se kao i ostala vazdušno-desantna borbena tehnika desantirati padobranima.

  Oruđe „Lotos“, kalibra 120 milimetara, trebalo bi da zameni sovjetsko samohodno artiljerijsko oruđe „Nona — SV“, a u poređenju sa svojim prethodnicima, „Lotos“ je značajno poboljšao taktičke i tehničke karakteristike.

  „Lotos“ je superiorniji od sovjetskog prethodnika u gađanju — može da pogodi cilj na udaljenosti od 13 kilometara naspram „Noninih“ 8,8 kilometara, ali je u prednosti i kada je reč o preciznosti i nivou zaštićenosti.

  Samohodno artiljerijsko oruđe „Lotos“
  © Sputnik / Olivera Ikodinović
  Samohodno artiljerijsko oruđe „Lotos“

  Sa masom većom od 18 tona „Lotos“ je u stanju da dostigne maksimalnu brzinu do 70 kilometara na sat. Radi zaštite od visokopreciznog oružja, ima sistem optičko-elektronske odbrane sa specijalnom aerosolnom municijom.

  Instaliranje najsavremenije opreme omogućilo je automatizaciju gotovo svih kontrolnih procesa. Takođe, „Lotos" može da prima koordinate ciljeva iz spoljnih izvora, na primer, iz drona. Inženjeri su gotovo udvostručili municiju i povećali brzinu paljbe — šest do osam pucnjeva u minuti.

  Forum „Armija“ je jedna od najvećih izložbi oružja, municije, vojne i specijalne tehnike i opreme u Rusiji i jedna od najvećih u svetu. Očekuje se da će i ove godine forum posetiti više od milion ljudi. Ovaj sajam oružja trajaće do kraja ovog meseca, a održava se u Podmoskovlju i drugim vojnim okruzima Rusije, kao i u Severnoj floti.

  Novinska agencija „Rusija sevodnja“ zvanična je informativna agencija foruma, a međunarodna agencija i radio Sputnjik je međunarodni informativni partner „Armije 2019“.

  Tagovi:
  oružje, Vojska Rusije, Rusija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Facebook nalogaKomentariši preko Sputnik naloga