18:33 13 April 2021
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  0 370
  Pratite nas

  Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je da je potrebno što je moguće pre napraviti plan za obnavljanje kuća u poplavljenoj Irkutskoj oblasti, kako stanovnici tog kraja zimu ne bi dočekali u šatorima.

  Ruski predsednik je dodao da je u saniranje posledica poplava neophodno uključiti Federalnu antimonopolsku službu i Ministarstvo unutrašnjih poslova Rusije, preuzeti kontrolu nad cenama robe i ne dozvoliti da neko zloupotrebi ljudsku nesreću.

  „Potrebno je ne samo da novac stigne u region, nego i da stigne do svake porodice“, rekao je Putin tokom savetovanja u gradu Bratsku, jednom od poplavljenih mesta.

  Guverneru Irkutske oblasti ruski predsednik je naložio da preuzme pod strogu kontrolu isplatu novca svima koji su pretrpeli štetu u poplavama.

  „Potrebno je već danas početi sa isplaćivanjem novca onima koji su pretrpeli štetu“, kazao je Putin i dodao da je potrebno omogućiti da ljudi budu informisani o pomoći i punktovima za privremeni smeštaj.

  Ruski predsednik je naglasio da je potrebno neprekidno snabdevati građane Irkutske oblasti pijaćom vodom, kao i da treba stupiti u kontakt s njihovim rođacima.

  Nakon boravka u japanskom gradu Osaki, gde je održan samit G20, šef države je kasno uveče doleteo u region koji je stradao od stihije izazvane obilnim padavinama.

  Poplavljena zona obuhvata 31 naselje. Zbog obilnih padavina i podizanja nivoa reka potopljeno je više od 3.700 kuća, u kojima živi više od 9.000 ljudi. U poplavama je, prema poslednjim podacima, poginulo petoro ljudi.

  „Preventivno je isključena električna energija u četiri oblasti koje naseljava više od 11.000 ljudi“, rekao je ministar za vanredne situacije Evgenije Ziničev.

  Prema njegovim rečima, u centrima za privremeni smeštaj stanovništvu se ukazuje sva neophodna pomoć.

  „Evakukisana je 1.161 osoba. U 16 punktova za privremeni smeštaj nalaze se 924 osobe, među njima 282 deteta i šestoro teško pokretnih građana. Ostali žitelji su odlučili da se smeste kod rođaka“, rekao je ministar.

  Ranije je bilo saopšteno da je u poplavama u Irkutskoj oblasti poginulo je troje ljudi, a da je 97 osoba hospitalizovano.

  Tagovi:
  geografija, Vladimir Putin
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga