17:33 10 Avgust 2020
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  1630
  Pratite nas

  Sjedinjene Američke Države vide Ukrajinu kao odskočni aerodrom za svoje oružane snage na Crnom moru, izjavio je poslanik Državne dume Rusije sa Krima Ruslan Balbek.

  „Ukrajina može da postane takozvani odskočni aerodrom američkih oružanih snaga na Crnom moru, koji se može koristiti za baziranje brodova i aviona u regionu“, rekao je Balbek za Sputnjik.

  Poslanik smatra da bi, u slučaju sukoba, baze mirno mogli da napuste, ili ostave, i to bez borbe i bez žaljenja.

  „Uostalom, kako pokazuje praksa iz proteklih godina, Sjedinjene Američke Države i saveznici pokušavaju da, što je moguće više, zaobilaze Krimsko poluostrvo, tako da oni više neće biti prva violina u blizini naših granica“, objasnio je on.

  Balbek je naglasio da izgradnja novih američkih pomorskih baza neće obezbediti američku dominaciju u crnomorskom regionu.

  U severozapadnom delu Crnog mora ovih dana održavaju se međunarodne pomorske vojne vežbe„Si briz 2019“, koje će se završiti 12. jula. Vežbe se odvijaju na moru i kopnu, u vazduhu i pod vodom. U njima učestvuje vazduhoplovstvo i mornarica zemalja NATO, kao i njihovih saveznika, uključujući Ukrajinu i Gruziju. Ministarstvo spoljnih poslova Rusije istaklo je da je održavanje ukrajinsko-američkih vežbi opasna ideja, dodajući da će se prema tome odnositi na odgovarajući način.

  Tagovi:
  Ukrajina, Crno more
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga