11:49 26 Februar 2020
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  1060
  Pratite nas

  Komitet za politička pitanja i bezbednost Parlamentarne skupštine OEBS-a usvojio je rezoluciju kojom se osuđuju dejstva Rusije na Krimu.

  Delegacija Rusije ranije je tražila da se rezolucija ne razmatra, ali je Parlamentarna skupština OEBS-a uključila tu tačku u dnevni red letnjeg zasedanja.

  Autor nacrta rezolucije „Ruska militarizacija privremeno okupirane Autonomne Republike Krim i Grada Sevastopolja, Crnog i Azovskog mora“ jeste ukrajinski poslanik Artur Gerasimov.

  Feodosija, Krim
  © Sputnik / Sergeй Malьgavko
  Feodosija, Krim

  U tekstu rezolucije osuđuju se „dalja nezakonita okupacija i pokušaj aneksije Krima“, a Rusija se poziva da „povuče okupacione snage iz Krima i da ga vrati pod kontrolu ukrajinske vlade“.

  Dokumentom se osuđuju i dejstva Ruske Federacije u Kerčkom moreuzu, protiv ukrajinskih brodova i mornara.

  „Osuđuje se neisprovocirani čin oružane agresije Ruske Federacije i neopravdana nesrazmerna primena vojne sile protiv ukrajinskih brodova i članova posade u neutralnim međunarodnim vodama Crnog mora, u blizini Kerčkog moreuza 25. novembra 2018. godine“, navedeno je u rezoluciji.

  Tri broda ukrajinske mornarice narušila su 25. novembra prošle godine rusku državnu granicu u Crnom moru i nekoliko sati izvodila opasne manevre, ne reagujući na zakonite zahteve ruskih vlasti da se povuku. Graničari su zadržali brodove i uhapsili 22 mornara i dva saradnika Službe za bezbednost Ukrajine.

  Krim i Sevastopolj ušli su u sastav Rusije nakon referenduma u martu 2014. godine, održanog nakon državnog prevrata u Ukrajini. Za ujedinjenje s Rusijom glasalo je 96,77 žitelja Krima i 95,6 građana Sevastopolja.

  Tagovi:
  rezolucija, Krim, Parlamentarna skupština OEBS
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga