18:52 24 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  0 039
  Pratite nas

  Komitet za demokratiju, ljudska prava i humanitarna pitanja Parlamentarne skupštine OEBS-a uneo je u završni tekst svoje rezolucije amandman kojim se osuđuju „politički motivisane zloupotrebe“ baze podataka i mehanizmi Interpola u Rusiji, kako bi se vršio pritisak na političke protivnike i novinare.

  Ranije je saopšteno da je Komitet podržao rezoluciju o merama zaštite novinara, blogera i aktivista, o ubistvu saudijskog novinara Džamala Kašogija i pitanjima LGBT populacije u Čečeniji.

  Amandman poslanika iz SAD, kao i nekoliko predstavnika Litvanije, Švedske i Gruzije u tekst dokumenta unosi novu tačku, u kojoj se osuđuju „politički motivisane zloupotrebe baza podataka i mehanizama Interpola u pojedinim državama, pre svega u Ruskoj Federaciji, uključujući 'crvena obaveštenja' i direktive institucijama, kako bi se pritisli politički protivnici, novinari, predstavnici civilnog društva i preduzetnici u inostranstvu“.

  Autori su obrazloženju za amandman naveli indicent s Vilijamom Brauderom, međunarodnim finansijskim stručnjakom i investitorom, bivšim saradnikom Sergeja Magnitskog, čija je smrt u moskovskom zatvoru izazvala burne reakcije u svetskoj javnosti.

  Vilijam Brauder
  © AP Photo / Remy de la Mauviniere
  Vilijam Brauder

  Brauder je od 1995. do 2007. bio najveći inostrnih investitor u Rusiji, a sada živi u Londonu. Rusija je za njim raspisala međunarodnu poternicu, a 2013. godine ruski sud ga je okrivio za poreske mahinacije.

  Sud je utvrdio da je Magnitski, u interesima Braudera, od 1997. do 2002. godine, realizovao nezakonitu shemu utaje poreza, koristeći firme koje su registrovane u Kalmikiji, pod upravom „Ermitaž kepitala“.

  Krajem 2017. godine Tverski sud u Moskvi proglasio je Braudera krivim za neplaćanje poreza i namerno bankrotstvo preduzeća „Daljnaja step“, ali nije povećao prethodnu kaznu od devet godina zatvora.

  U novembru prošle godine ruski pravosudni organi optužili su Braudera za stvaranje kriminalnog udruženja i ubistvo nekoliko njegovih članova. Prema navodima istrage, britanski državljanin poreklom iz SAD Vilijam Brauder je 1997. godine stvorio transnacionalnu kriminalnu organizaciju koja se bavila ekonomskim prestupima.

  Tagovi:
  Vilijam Brauder, Sergej Magnitski, OEBS, Interpol
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga