02:29 26 Septembar 2020
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  0 370
  Pratite nas

  Odluka Irana da prevaziđe limit obogaćivanja uranijuma je očekivana i Rusija razume takav korak, izjavio je stalni predstavnik Moskve pri međunarodnim organizacijama u Beču Mihail Uljanov.

  „To je bilo očekivano. Iranci rade transparentno, ranije su objavili svoje korake i sada ih realizuju, tako da ovo ni za koga nije bilo iznenađenje“, rekao je Uljanov.

  On je dodao i da Rusija razume iranske korake, ali i da poziva da se uzdrže od mera koje mogu da pogoršaju situaciju nastalu u vezi sa Nuklearnim sporazumom.

  Po njegovim rečima, kroz nekoliko dana će se moći odrediti koliko je Iran obogatio uranijuma.

  „Međunarodna agencija za atomsku energiju će izvršiti merenja i saopštiti rezultate upravnom savetu. Faktografski izveštaj će stići do specijalne sednice upravnog saveta agencije, koju su Amerikanci sazvali za 10. jul“, izjavio je predstavnik Rusije.

  Iran je ranije saopštio da će od danas njegov program obogaćivanja uranijuma preći ograničenje od 3,6 odsto, koliko je dogovoreno Nuklearnim sporazumom 2015. godine.

  On je saopštio i da će, pošto je istekao rok koji je dat zemljama Zapada da ispune zahtev Irana i da spreče sankcije SAD prema Iranu, Teheran povećati obogaćivanje uranijuma, kao i da će nastaviti sa smanjivanjem svojih obaveza iz Sporazuma, i to na svakih 60 dana.

  Tagovi:
  nuklearni sporazum, Iran
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga