17:00 28 Mart 2020
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  0 059
  Pratite nas

  Predstavnički dom američkog Kongresa usvojio je amandman na vojni budžet za 2020. godinu, koji podrazumeva uvođenje sankcija ruskom suverenom dugu.

  Autori inicijative su postali predstavnici Demokratske partije iz kalifornije Bredli Šerman i Maksin Voters.

  „Taj amandman podrazumeva ozbiljne sankcije protiv ruske države i podrazumeva da ni jedan američki građanin ne može da sklapa nove ugovore sa suverenim dugom Rusije. On podrazumeva i mehanizam za ukidanje sankcija, ako administracija SAD zaključi da se Rusija nije mešala u američke izbore, makar za vreme izbornog ciklusa i ako se Kongres složi sa tim zaključcima“, rekao je Šerman u Kongresu.

  Sam projekat vojnog budžeta za 2020. godinu za sada nije usvojen. Ako Predstavnički dom i Senat usvoje dokument, on će biti psolat predsedniku SAD na potpis.

  Ranije je već američkom Kongresu bilo podneto nekoliko sličnih zakona, ali ih do sada nije razmatrao.

  Podsetimo, američke specijalne službe optužile su Rusiju za „mešanje u izbore“ 2016. godine, a Trampov predizborni štab je optužen za navodne veze sa ruskom Vladom.

  Specijalni tužilac Robert Miler je dve godine istraživao pretpostavku o „ruskoj umešanosti“ u američke predsedničke izbore, što je Moskva više puta demantovala.

  Kako je saopšteno ranije, Miler je u aprilu završio svoje istragu, potvrdivši optužbe o „mešanju“. Istovremeno, nije pronašao dokaze o „zaveri“ Trampa i Rusije, što je negirano kako iz Kremlja, tako i iz Bele kuće.

  Osim toga, Miler nije izveo jasan zaključak o tome da li je Tramp ometao „sprovođenje pravde“, odnosno, istraživanje slučaja. Ranije je saopšteno da je specijalni tužilac podneo ostavku nakon završetka istrage „ruskog slučaja“.

   

  Tagovi:
  sankcije, SAD
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga