12:01 08 Maj 2021
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  0 610
  Pratite nas

  Ministarstvo odbrane Rusije je na svojoj internet stranici objavilo novi multimedijalni odeljak na kojem su objavljeni deklasifikovani dokumenti povodom 75. godišnjice oslobađanja Viljnusa od nacističkih snaga, navodi se u saopštenju službe za odnose sa javnošću Ministarstva.

  Među dokumentima su i ratni dnevnik, naredba vrhovnog komandanta br. 111 od 13. jula 1944. godine, akti, nagrade za učesnike u borbama za oslobođenje Viljnusa i članci iz štampe o užasima „novog poretka“ koji su ustanovili okupatori, kao i fotografije paničnog bega nacista.

  Osim toga, predstavljena su i svedočanstva o tome kako su stanovnici dočekivali crvenoarmejce.

  Projekat ruskog Ministarstva govori i o tome kako je u jutarnjim časovima 9. jula 1944. komanda Vermahta pokušala da izvrši padobranski desant sa 30 bombardera „Junkers 88“ na glavni grad Litvanije.

  Ministarstvo je takođe objavilo i nalaze specijalno formirane komisije koja je pregledala svedočanstva očevidaca i proučavala mesta masovnih grobnica u takozvanoj „Bazi“, fabrici smrti u mestu Panari, gde je za tri godine ubijeno više od 200.000 ljudi.

  U kaznenim jedinicama bili su i lokalni baltički stanovnici i njihova imena, navodi se u objavljenim dokumentima.

  Koji materijali su takođe deklasifikovani

  Ministarstvo odbrane Rusije redovno na svom sajtu objavljuje deklasifikovane materijale posvećene događajima iz Drugog svetskog rata. Konkretno — 3. jula objavljena su dokumenta posvećena 75. godišnjici oslobođenja Minska od nacističkih osvajača.

  Predstavljeni dokumenti govore o temeljnoj pripremi za izvođenje Minske operacije, koja je omogućila oslobađanje glavnog grada Belorusije, i to pre ranije određenog roka; govori o sprovođenju jedinstvene artiljerijske pripreme i o jakim vazdušnim napadima na ključne utvrđene delove grada i na položaje neprijateljskih snaga.

  Tagovi:
  dokumenti, Ministarstvo odbrane Rusije, Drugi svetski rat, Litvanija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga