23:15 22 Avgust 2019
Slušajte Sputnik
  General SSSR Ivan Černjahovski (drugi levo) sa ratnim drugovima razmatra plan juriša na Viljnus

  Rusija objavila dokumenta o oslobađanju glavnog grada Litvanije od nacista

  © Sputnik / Aleksandr Fridlяnskiй
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  0 590

  Ministarstvo odbrane Rusije je na svojoj internet stranici objavilo novi multimedijalni odeljak na kojem su objavljeni deklasifikovani dokumenti povodom 75. godišnjice oslobađanja Viljnusa od nacističkih snaga, navodi se u saopštenju službe za odnose sa javnošću Ministarstva.

  Među dokumentima su i ratni dnevnik, naredba vrhovnog komandanta br. 111 od 13. jula 1944. godine, akti, nagrade za učesnike u borbama za oslobođenje Viljnusa i članci iz štampe o užasima „novog poretka“ koji su ustanovili okupatori, kao i fotografije paničnog bega nacista.

  Osim toga, predstavljena su i svedočanstva o tome kako su stanovnici dočekivali crvenoarmejce.

  Projekat ruskog Ministarstva govori i o tome kako je u jutarnjim časovima 9. jula 1944. komanda Vermahta pokušala da izvrši padobranski desant sa 30 bombardera „Junkers 88“ na glavni grad Litvanije.

  Ministarstvo je takođe objavilo i nalaze specijalno formirane komisije koja je pregledala svedočanstva očevidaca i proučavala mesta masovnih grobnica u takozvanoj „Bazi“, fabrici smrti u mestu Panari, gde je za tri godine ubijeno više od 200.000 ljudi.

  U kaznenim jedinicama bili su i lokalni baltički stanovnici i njihova imena, navodi se u objavljenim dokumentima.

  Koji materijali su takođe deklasifikovani

  Ministarstvo odbrane Rusije redovno na svom sajtu objavljuje deklasifikovane materijale posvećene događajima iz Drugog svetskog rata. Konkretno — 3. jula objavljena su dokumenta posvećena 75. godišnjici oslobođenja Minska od nacističkih osvajača.

  Predstavljeni dokumenti govore o temeljnoj pripremi za izvođenje Minske operacije, koja je omogućila oslobađanje glavnog grada Belorusije, i to pre ranije određenog roka; govori o sprovođenju jedinstvene artiljerijske pripreme i o jakim vazdušnim napadima na ključne utvrđene delove grada i na položaje neprijateljskih snaga.

  Tagovi:
  dokumenti, Ministarstvo odbrane Rusije, Drugi svetski rat, Litvanija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Facebook nalogaKomentariši preko Sputnik naloga