23:32 26 Januar 2020
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  1370
  Pratite nas

  Moskva nije povukla predlog dat Kijevu za oslobađanje ukrajinskih mornara, ali osim negativne reakcije ništa drugo nismo čuli od Ukrajine, izjavila je predstavnica Ministarstva inostranih poslova Rusije Marija Zaharova.

  Zaharova je podsetila da je zvanični odgovor ukrajinskih predstavnika da ih ne interesuje predlog Moskve.

  „Mi, osim izjave predsednika Zelenskog da sa njim niko nije koordinisao izradu negativnog odgovora na naš predlog, nismo videli niti dobili druge akcije ili izjave ukrajinske strane“, dodala je Zaharova.

  Ranije je zamenik šefa ruske diplomatije Grigorij Karasin izjavio da Rusija i Ukrajina razmatraju mogućnost razmene uhapšenih ukrajinskih mornara u Kerčkom moreuzu. Ruski MIP je uputio notu u kojoj se navodila mogućnost da se oslobode mornari u zamenu za pismene garancije da će oni učestvovati u istrazi, dok materijalni dokazi, brodovi, neće biti uništeni. Takođe, ranije je advokat Nikolaj Polozov naglasio da je istraga o incidentu u Kerčkom moreuzu završena i da su svi uhapšeni mornari optuženi za nezakoniti prelazak ruske granice.

  Prema rečima Polozova, ruski sud će uskoro razmotriti produženje pritvora za mornare, a zatim će učesnici procesa preći na upoznavanje sa materijalima krivičnog slučaja.

  Istorija incidenta u Kerčkom moreuzu

  Ranije je pres-služba Ministarstva spoljnih poslova Ukrajine saopštila da je Ministarstvo spoljnih poslova Rusije zatražilo od Kijeva pismene garancije da će Ukrajina nastaviti sa krivičnim gonjenjem ukrajinskih mornara uhapšenih u Crnom moru, u skladu sa ruskim zakonodavstvom. Ministarstvo spoljnih poslova Ukrajine smatra da je taj predlog neprihvatljiv i da pogoršava spor između Ukrajine i Rusije u pogledu imuniteta ratnih brodova.

  Ministarstvo spoljnih poslova Rusije je 25. juna uputilo note Međunarodnom tribunalu za pomorsko pravo i Ambasadi Ukrajine. U njima je naglašeno da se sudski proces za 24 ukrajinska mornara nastavlja, ali da je Moskva spremna da izađe u susret „u okviru zakona o krivičnom postupku“.

  Kao odgovor na to, ukrajinski ministar spoljnih poslova Pavel Klimkin zatražio je da Moskva odmah i bezuslovno sprovede odluku Međunarodnog suda i oslobodi sve uhapšene mornare i zadržane brodove.

  Tri broda ukrajinske ratne mornarice „Berdjansk“, „Nikopolj“ i „Jani Kapu“ su 25. novembra, narušavajući članove 19 i 21 Konvencije UN o morskom pravu, nelegalno prešla državnu granicu Rusije. Brodovi su ušli u privremeno zatvorene vode Rusije i nekoliko sati izvodili opasne manevre, ne odgovarajući na zahteve ruskih brodova koji su ih pratili. Sva tri broda su zadržana i kasnije prevezena do luke u Kerču.

  Tagovi:
  Ukrajina, Rusija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Facebook nalogaKomentariši preko Sputnik naloga