20:53 17 Januar 2021
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  4185
  Pratite nas

  Rusija nastavlja da se naoružava „zabranjenim“ raketama i sprema se za vođenje regionalnih ratova u Evropi, što tera NATO da reaguje, piše nemački list „Velt“.

  „Velt“ se u svom članku poziva na izveštaj general-potpukovnika Bundesvera u penziji i bivšeg zamenika generalnog sekretara NATO-a Hajnriha Brausa i direktora Instituta za političku bezbednost sa Kilskog univerziteta Joakima Krausa.

  Kraus smatra da dok se Evropa bavi klimatskim promenama i migrantima, Rusija se bez ikakvog razloga sprema za regionalne ratove u Evropi, koje namerava da vodi, preteći upotrebom nuklearnog oružja.

  Prema mišljenju Brausa, Rusija traži konfrontaciju sa zapadnim državama i želi da uništi međunarodni poredak i potkopa jedinstvo NATO-a.

  Prema rečima bivšeg načelnika Bundesvera, Rusija zna da ne može da pobedi u ratu protiv NATO-a, zbog čega može da izvede „neočekivani napad“, podržan pretnjom upotrebe nuklearnog oružja.

  Tada će, kako navodi Kraus, evropske države morati da biraju između rata i radikalne promene „statusa kvo“ kako bi zadovoljile Moskvu. Kao moguće mete „napada“ Rusije označavaju se Crnomorski region, Baltik, Poljska i Ukrajina.

  Osim toga, Braus i Kraus su saopštili da će ključnu ulogu u tom „konfliktu“ imati Nemačka, zbog svog geografskog položaja, zbog čega se Vlada Nemačke poziva da maksimalno brzo podigne Bundesver u stanje borbene gotovosti kako bi mogao da realizuje kompleksne vojne zadatke NATO-a.

  Tagovi:
  Rusija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga