06:07 14 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  0 320
  Pratite nas

  Predsednik Rusije Vladimir Putin razgovarao je sa predsednikom Belorusije Aleksandrom Lukašenkom u Sankt Peterburgu. Lideri država razgovarali su o razvoju integracija i o spornim pitanjima u bilateralnim odnosima.

  Otvarajući sastanak, Putin je rekao da će u decembru biti dvadeset godina od potpisivanja dogovora o osnivanju Savezne države.

  „Aleksandar Grigorjevič i ja smo odlučili da analiziramo sve što je urađeno u okviru Saveznog dogovora, da analiziramo i šta nije učinjeno i iz kojih razloga, i da izradimo puteve za dalji razvoj naše integracije, koji su prihvatljivi za naše zemlje“, rekao je ruski lider.

  On je dodao i — „da planira da kasnije na regionalnom nivou razgovara sa kolegama koje se bave međuregionalnom saradnjom“.

  Najbliži partner

  Govoreći o bilateralnim odnosima, ruski lider je naglasio da je Belorusija strateški i najbliži partner Rusije.

  „Radimo u svim pravcima — u oblasti bezbednosti, u vojnoj oblasti, u odbrambenoj industriji, u ekonomiji“, rekao je Putin, ukazujući da obim međusobne trgovine stalno raste.

  On je skrenuo pažnju i na činjenicu da je Rusija najveći investitor u ekonomiji Belorusije, a obim akumuliranih direktnih investicija iznosi skoro četiri milijarde dolara.

  „Ali postoje i pitanja koja se uvek javljaju u tako velikom zajedničkom radu. Nadam se da će i današnji sastanak biti koristan za dalje korake“, dodao je Putin.

  Rešavanje spornih pitanja

  Sa svoje strane, Lukašenko je predložio da se sva sporna pitanja reše i da se pripremi program akcionih strategija za integraciju do 8. decembra 2019. godine.

  Prema Lukašenkovom mišljenju — sva pitanja su na površini. On je dodao da podržava predlog Vlada dveju zemalja — da je istovremeno neophodno pronaći obostrano razumevanje, pre 20. godišnjice potpisivanja Saveznog dogovora.

  Beloruski lider je naglasio da građani obeju zemalja — već odavno čekaju konkretne odluke od predsednika.

  On je podsetio da se sa ruskim liderom sastao i u Sočiju i u Moskvi i u drugim gradovima. Prema njegovim rečima — javnost je čak i njega i Putina kritikovala zbog preterano čestih kontakata, koji nisu davali konkretne rezultate.

  „Mi smo rešili sve što smo planirali: odredili smo pravce naših akcija u ovom trenutku, čak smo definisali i konkretne akcije i, kako je rekao Vladimir Vladimirovič — stvorili smo zajedničku grupu na nivou Vlade“, zaključio je beloruski predsednik Lukašenko.

  Tagovi:
  integracija, Vladimir Putin, Aleksandar Lukašenko
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga