13:51 24 Februar 2020
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  0 90
  Pratite nas

  Rusija je učinila sve što je u njenoj moći da održi Sporazum o likvidaciji raketa srednjeg i kratkog dometa i da ukloni uzajamne zabrinutosti sa Sjedinjenim Američkim Državama, ali Vašington je izbegao dijalog, izjavio je ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov.

  „Rusija je učinila sve da sačuva ovaj sporazum i da uspostavi profesionalan i konkretan razgovor o zajedničkim pitanjima. Sjedinjene Američke Države ne samo što su ovaj dijalog izbegavale, već su zapravo zabranile svojim saveznicima iz NATO da u njemu učestvuju“, rekao je Lavrov na konferenciji za novinare, nakon razgovora sa nemačkim kolegom Hajkom Masom.

  Vašington je početkom godine objavio da jednostrano izlazi iz Sporazuma o likvidaciji raketa srednjeg i kratkog dometa, optuživši Rusiju za dugogodišnje narušavanje ovog sporazuma. Moskva sve optužbe poriče.

  Predsednik Rusije Vladimir Putin je 2. februara izjavio da će Rusija recipročno odgovoriti na odluku SAD o povlačenju iz Sporazuma i da će obustaviti učešće u Sporazumu. On je istakao i da Moskva neće dopustiti da bude uvučena u skupu trku u naoružanju. Pri tome je Putin dodao da svi predlozi Rusije o razoružanju — „ostaju na stolu, a vrata (ostaju) otvorena“, ali je i naredio da ruski zvaničnici ne iniciraju nikakve pregovore o tom pitanju. Ruski lider je 4. marta potpisao ukaz po kome Rusija prekida ispunjavanje Sporazuma o likvidaciji raketa srednjeg i kratkog dometa.

  Tagovi:
  Sporazum o likvidaciji raketa srednjeg i kratkog dometa, Sergej Lavrov
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga