17:02 20 Februar 2020
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  0 110
  Pratite nas

  Moskva je spremna da pregovara o uslovima za tranzit gasa preko teritorije Ukrajine, izjavio je ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Sergej Lavrov.

  „Rusija je spremna da pregovara o očuvanju snabdevanja duž ukrajinske rute, otvorena je za postizanje sporazuma o ovom pitanju, po ekonomski zdravim i praktično ostvarivim uslovima“, rekao je Lavrov na konferenciji za novinare, nakon razgovora sa svojim nemačkim kolegom Hajkom Masom.

  Direktor „Naftogasa Ukrajine“ Andrej Koboljev najavio je sredinom maja da će pregovori o tranzitu ruskog gasa preko teritorije Ukrajine nakon 2019. godine biti nastavljeni u junu. Međutim, kasnije je izvršni direktor ove kompanije Jurij Vitrenko rekao da održavanje trilateralnih pregovora u junu još nije potvrđeno. Pitanje tranzita potrebno je da se reši pre kraja ove godine, kada ističe trenutni tranzitni ugovor. O ovoj temi raspravljalo se i na poslednja dva sastanka na ministarskom nivou između predstavnika Rusije, Ukrajine i Evropske komisije, koji su održani prošlog leta i zimus.

  Sastanak u „normandijskom formatu“

  Govoreći o sukobu na jugoistoku Ukrajine, Lavrov je rekao da je nakon poslednjeg sastanka eksperata „normandijskog formata“ (Francuska, Nemačka, Rusija i Ukrajina), došlo do pomaka u realizaciji Minskih sporazuma o Donbasu.

  „Napominjem da je na poslednjem sastanku eksperata ’normandijskog formata‘ u Parizu i na nedavnom sastanku kontakt-grupe u Minsku došlo do napretka koji sugerišu na mogući napredak“, objasnio je Lavrov.

  On je dodao da će ruska strana „na sve načine podržavati takav stav i da će koristiti svoje mogućnosti za pomoć u praktičnim koracima u tom pravcu, uključujući i u našim kontaktima sa Donjeckom i Luganskom“.

  Lavrov je istakao da će novi samit u „normandijskom formatu“ biti moguće planirati tek nakon realizovanja svih odluka samita iz 2016. godine.

  „Mislim da delimo stav da oni treba da budu pažljivo pripremljeni, ako govorimo o sastancima na vrhu. Naravno, da ne bismo devalvirali ovaj nivo, potrebno je pre svakog novog sastanka osigurati izvršavanje odluka donetih na prethodnim samitima. Poslednji samit u ’normandijskom formatu‘ održan je u Berlinu u oktobru 2016. godine. Tamo su donete konkretne odluke“, rekao je ruski ministar.

  „Prvo, o povlačenju snaga i tehnike na tri mesta na kontakt-liniji, uključujući i Stanicu Lugansku. Drugo, o rešavanju pitanja posebnog statusa Donbasa preko ’Štajnmajerove formule‘. Frank-Valter je tada bio ministar spoljnih poslova Savezne Republike (Nemačke). Ova formula predviđa uvođenje zakona o posebnom statusu koji će biti privremeno na snazi prvog dana izbora na ovim teritorijama u Donbasu i njegovo stupanje na snagu na trajnoj osnovi na dan kada posmatrači OEBS-a objave svoj konačni izveštaj, koji potvrđuje da su izbori bili slobodni i fer“, precizirao je Lavrov.

  Ruski ministar podsetiio je da je to bio jasan dogovor na najvišem nivou.

  Tagovi:
  normandijski format, tranzit gasa, Ukrajina, Sergej Lavrov
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga