21:39 14 Jul 2020
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  1628
  Pratite nas

  Moskva je Kijevu predložila da se na godinu dana produži ugovor za tranzit gasa pod aktuelnim uslovima, izjavio je ministar energetike Rusije Aleksandar Novak.

  „Za sada ne vidimo reakciju. Potrebno je da vlada prokomentariše, a onda ćemo jednostavno to razmatrati“, dodao je ministar.

  On je napomenuo da ukoliko bi u ugovoru i došlo do nekih korigovanja, to je stvar komercijalnih pregovora između kompanija.

  Pregovori o tranzitu

  Postojeći ugovori za isporuku i tranzit ruskog gasa preko Ukrajine ističu krajem 2019. godine.

  Potpredsednik Evropske komisije za energetsku uniju Maroš Šefčovič saopštio je u junu da se sa Novakom dogovorio da se razgovori održe u septembru.

  Prema informaciji lista „Vedomosti“, razgovori bi mogli biti održani 16. septembra u Briselu.

  Na prethodnom trilateralnom sastanku učesnici su izrazili svoje želje. Prema predlogu Evropske komisije, novi ugovor između Rusije i Ukrajine treba da bude potpisan na period od više od deset godina. Obim tranzita treba da bude privlačan, uključujući i za investitore, koji će biti privučeni za modernizaciju ukrajinskog gasnog transportnog sistema.

  Sa svoje strane, Novak je istakao da bi ugovor trebalo da bude komercijalno atraktivan, a maršruta da bude konkurentna. Osim toga, Ukrajina će predstaviti jasan plan upravljanja svojim Gasnim transportnim sistemom, a „Gasprom“ i „Naftogas“ će morati da reše sudske probleme.

  Tagovi:
  ugovor, tranzit gasa, Ukrajina
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga