14:56 08 April 2020
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  2841
  Pratite nas

  „Zadaci militanata koje su obučili Amerikanci su: uništavanje naftne i gasne infrastrukture i teroristički napadi na sirijske Vladine snage“, izjavio je na brifingu u Ministarstvu odbrane načelnik Glavne operativne uprave Generalštaba Vojske Rusije general-pukovnik Sergej Rudskoj.

  Prema njegovim rečima, deo terorista koji su prošli obuku u zoni El Tanf, koju kontrolišu Sjedinjene Američke Države, prebacuje se helikopterima američkog ratnog vazduhoplovstva u oblast Eufrata, a najbolje obučeni diverzanti se šalju na teritorije pod kontrolom Vlade da bi destabilizovali situaciju.

  „Njihovi zadaci su da izvršavaju diverzije, da uništavaju naftnu i gasnu infrastrukturu i da vrše terorističke akcije protiv Vladinih snaga. Takve grupe su pronađene u naseljima El Suveida, Palmire i Abu Kemala“, objasnio je Rudskoj.

  Osim obuke militanata, američke strukture u Siriji bave se i pljačkanjem naftnih postrojenja i nalazišta nafte. U poslednje vreme se u ovim objektima primećuje aktivno povećavanje broja pripadnika američkih privatnih vojnih kompanija.

  „Danas u Siriji broj ovih plaćenika prelazi 3.500 ljudi“, dodao je Rudskoj.

  General je istakao da je organizovana proizvodnja i prodaja sirijske nafte sa polja Konako, El Omar i Tanak, koja se nalaze na istočnoj obali Eufrata.

  „Postoji kriminalna šema za prekogranične isporuke sirijske nafte. Jednostavno se dešava pljačka nacionalnog bogatstva Sirije“, naglasio je Rudskoj.

  On je konstatovao da Sjedinjene Američke Države ne prestaju sa isporukama oružja i vojne tehnike u oblast oko reke Eufrat. 

  „U zamenu za pomoć u krijumčarenju nafte, Sjedinjene Američke Države ’pumpaju oružje‘ i kurdskim i arapskim formacijama, koje ga zatim koriste jedni protiv drugih. Sve ovo samo pogoršava situaciju u ratom razorenom regionu“, zaključio je Rudskoj.

  Sjedinjene Američke Države i njihovi saveznici od 2014. godine vode operacije protiv terorističke grupe DAEŠ u Siriji i Iraku, pri čemu u Siriji operišu bez pristanka zvaničnih vlasti zemlje.

  U decembru 2018. godine Vašington je objavio da je uništio „kalifat“ DAEŠ-a i da će početi sa povlačenjem snaga iz Sirije. Bez obzira na to, u zemlji se i dalje nalaze američki vojnici koji izvode lokalne operacije.

  Tagovi:
  diverzija, teroristi, Sergej Rudskoj, Sirija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga