05:44 17 Januar 2021
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  2740
  Pratite nas

  Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova smatra da je ideja Kijeva da otvori međunarodnu televiziju na ruskom jeziku „ludilo“.

  „To jest, da bi ubedili ljude koji brane pravo da govore ruski u Ukrajini da nisu u pravu, Kijev će napraviti televiziju na ruskom jeziku. To je trebalo smisliti: izdvojiti sredstva za ’pokrivanje‘ publike koja govori ruskim jezikom širom sveta, kad je u tvojoj zemlji, u skladu sa novim zakonom o jeziku, on dozvoljen samo za privatnu komunikaciju i verske obrede!“, napisala je Zaharova na svom nalogu na Fejsbuku.

  Zaharova  smatra da je „ovo ludilo toliko neverovatno da više podseća na neku biblijsku legendu, nego na sadašnju situaciju“.

  Ukrajinske vlasti saopštile su ranije da planiraju da otvore „međunarodnu televiziju na ruskom jeziku“ za vođenje informacionog rata.

  U Ukrajini je ranije na snagu stupio zakon o isključivom korišćenju ukrajinskog jezika u svim oblastima života. Zakon će u potpunosti stupiti na snagu 2030. godine. Zakon je u maju potpisao tadašnji predsednik Ukrajine Petro Porošenko. U aprilu je Vladimir Zelenski, koji je pobedio na predsedničkim izborima u Ukrajini, obećao da će izvršiti detaljnu analizu Zakona o državnom jeziku u skladu sa Ustavom zemlje. Zelenski je naveo da je zakon usvojen „bez prethodne široke javne rasprave“.

  Tagovi:
  ruski jezik, televizija, Marija Zaharova, Ukrajina
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga