19:19 05 Jul 2020
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  0 484
  Pratite nas

  Zamenik načelnika centra „Antistihija“ Ministarstva za vanredne situacije Rusije Sergej Abanjin saopštio je uzroke širenja šumskih požara u Sibiru i na Dalekom istoku.

  „Požarno područje se povećalo zbog činjenice da su stvoreni uslovi za dugi period suvog anticiklonskog vremena i zbog nedostatka aktivnih mera za gašenje većine žarišta, uključujući i one koji se nalaze u udaljenim područjima“, rekao je Abanjin novinarima.

  © Sputnik / Sputnik
  Avion-amfibija Be-200 gasi požar u Krasnojarskoj oblasti

  On je naglasio da šumske požare treba gasiti, jer čak i nakon što šuma prestane da gori, ostaci paljevine se mogu pretvoriti u tresetišta, očuvati preko zime i izazvati nove požare sledeće godine.

  Tužilaštvo, Istražni komitet i Ministarstvo unutrašnjih poslova Rusije proveriće verziju po kojoj je požar namerno podmetnut „kao način za prikrivanje ilegalne seče“. Naredbu je potpisao ruski premijer Dmitrij Medvedev tokom posete Zabajkalskom kraju.

  Osim toga, premijer je naredio Ministarstvu za vanredne situacije, Ministarstvu odbrane i Ministarstvu prirodne sredine da ojačaju grupu snaga i sredstava koje učestvuju u gašenju požara u Krasnojarskom kraju, Irkutskoj oblasti i Jakutiji.

  Požari u Sibiru

  Sibir i drugi delovi Rusije već nedelju dana su obavijeni dimom sa mirisom paljevine. Istočni vetar je raširio dim na teritoriju Hakasije, Altajskog kraja, Kemerovske, Novosibirske, Omske i Tomske oblasti sa strane Evenkijskog okruga Krasnojarskog kraja. U Irkutskoj oblasti i Krasnojarskom kraju i dalje gori više od milion hektara šume.

  Vanredna situacija je uvedena u četiri regiona Rusije: Irkutskoj oblasti, Krasnojarskom kraju, delu Burjatije i Jakutiji. Površina šumskih požara u Rusiji veća je od 2,9 miliona hektara, što je za 12 odsto više nego prošle godine, a u oblasti pokrivenoj dimom nalazi se više od 800 naselja.

  U gašenju požara učestvuje oko 2.800 ljudi, 390 jedinica tehnike i 28 letelica.

  Ministarstvo odbrane je po nalogu predsednika Rusije Vladimira Putina uputilo vazduhoplovnu grupu od deset aviona Il-76 i deset helikoptera Mi-8 kako bi pomogla u gašenju požara.

  Tagovi:
  požari u Rusiji, šumski požari
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga