10:13 13 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  11351
  Pratite nas

  Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko naložio je ministrima te zemlje da ubrzaju usaglašavanje programa dejstava za produbljivanje integracije s Rusijom, saopštio je nakon savetovanja o ekonomskim pitanjima beloruski premijer Sergej Rumas.

  On je naveo da je na sastanku, pored drugih pitanja, bilo reči o razvoju odnosa s Rusijom.

  Šef države je detaljno govorio članovima vlade o čemu je nedavno u Sankt Peterburgu razgovarao s predsednikom Rusije Vladimirom Putinom i naložio da se ubrza rad na usaglašavanju odredbi obnovljenog programa dejstava.

  Vladimir Putin i Aleksandar Lukašenko
  © Sputnik / Mihail Klimentьev
  Vladimir Putin i Aleksandar Lukašenko

  „Svi prvobitni rokovi koji su bili utvrđeni, treba da se poštuju. Vlada, bukvalno, upravo sada počinje da obrađuje sa svojim kolegama sva za sada neusaglašena pitanja o produbljivanju integracije s Ruskom Federacijom“, naveo je Sergej Rumas.

  Premijer je dodao da je ostalo da se usaglasi još nekoliko pitanja u vezi s programom dejstava, a nakon toga bi trebalo da bude izrađen plan po sektorima, koji će u novembru biti predstavljen šefovima dveju država.

  Dogovor o stvaranju savezne države Rusije i Belorusije potpisan je 8. decembra 1999. godine.

  Moskva je ranije saopštila da tema integracije Rusije i Belorusije ne predviđa bilo kakvo prisajedinjenje država, već da je reč o širenju savezničkih odnosa.

  Predsednik Rusije Vladimir Putin razgovarao je sredinom jula s predsednikom Belorusije Aleksandrom Lukašenkom u Sankt Peterburgu o daljem razvijanju integracije.

  Putin je tom prilikom naveo da je s Lukašenkom analizirao sve što je učinjeno u okviru Saveznog dogovora, kao i razloge zbog kojih određena pitanja još nisu rešena. Ruski lider je, takođe, istakao da je Belorusija najbliži strateški partner Rusije.

  Tagovi:
  Belorusija, integracija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga