08:19 17 Januar 2021
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  2050
  Pratite nas

  Na zvaničnom sajtu Olimpijskih igara 2020. četiri ruska ostrva Južnih Kurila predstavljena su kao dao Japana.

  U odeljku za putanju olimpijske vatre, Kunašir, Šikotan, Iturup i Habomaj su „pripisani“ prefekturi Hokaido.

  Olimpijske igre u Tokiju održaće se od 24. jula do 9. avgusta 2020. godine, a od 25. avgusta do 6. septembra 2020. godine održaće se Paraolimpijske igre.

  Teritorijalno pitanje

  Odnosi Rusije i Japana godinama su u senci nepostojanja mirovnog sporazuma. Japan pretenduje na ostrva Kunašir, Šikotan, Iturup i Habomaj, pozivajući se na bilateralni Traktat o trgovini i granicama iz 1855. godine. Tokio je vraćanje tih ostrva postavio kao uslov za zaključivanje mirovnog sporazuma sa Ruskom Federacijom, koji nakon Drugog svetskog rata nije potpisan. SSSR i Japan su 1956. godine potpisali zajedničku deklaraciju. Sovjetski savez se nadao da će ta deklaracija okončati spor, ali je Japan smatrao da je dokument samo deo rešenja problema, ne odustajući od pretenzija na ta ostrva. Kasniji pregovori nisu ni sa čim rezultirali i mirovni sporazum nakon Drugog svetskog rata nikada nije ni potpisan.

  Stav Moskve zasniva se na tome da su Južni Kurili ušli u sastav Sovjetskog saveza nakon Drugog svetskog rata i da ruski suverenitet nad njima, koji ima odgovarajuće međunarodno-pravno utemeljenje, nije upitan.

  U novembru 2018. godine u Singapuru je održan sastanak predsednika Rusije Vladimira Putina i japanskog premijera Šinza Abea. Strane su se dogovorile da ubrzaju pregovarački proces o mirovnom sporazumu zasnovanom na Zajedničkoj sovjetsko-japanskoj deklaraciji iz 1956. godine. To je ozbiljan ustupak Japana, jer je do sada njegov zvanični stav bio zahtev da se prvo vrate četiri ostrva Kunašir, Iturup, Šikotan, Habomaj i da se tek nakon toga zaključi mirovni sporazum.

  Tagovi:
  Olimpijske igre, Japan, Kurilska ostrva
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga