05:16 20 Oktobar 2019
Slušajte Sputnik
  Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova

  Zaharova: Kosovo je tempirana bomba

  © Sputnik / Ramil Sitsikov
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  31644
  Pratite nas

  Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova izjavila je na redovnom brifingu da svi umešani u zločine na Kosovu treba da budu kažnjeni.

  „Još jedna istorijska i tragična stranica istorije koje treba da se prisetimo 2019. godine su događaji iz 1999. godine, događaji u Jugoslaviji kada je NATO bombardovao zemlju, suverenu državu, prestonicu te države i civile i pri tome upotrebio municiju sa osiromašenim uranijumom“, rekla je Zaharova.

  „Pozdravljamo korake srpskih parlamentaraca koji iznose istinu o tragičnim događajima u Jugoslaviji u vezi sa agresijom NATO-a protiv te zemlje pod izmišljenim izgovorom u proleće 1999. godine.“

  Zaharova je istakla da analiza i upoređivanje činjenica iz izveštaja poslanika Narodne skupštine Srbije Božidara Delića, koji je penzionisani general i direktni očevidac tih događaja, i ranije predstavljenog izveštaja Severnoatlantskog saveza jasno pokazuju da je u izveštaju NATO-a količina bačenog osiromašenog uranijuma smanjena najmanje 20 puta.

  „Vreme je pokazalo da bombardovanje NATO-a nije bilo samo protivzakonita vojna akcija, već i svojevrsna tempirana bomba, koja i dalje predstavlja pretnju za zdravlje miliona običnih građana, uključujući i dece“, dodala je ona.

  Ona je podsetila da je tokom te „varvarske specijalne operacije, koju cinično nazivaju humanitarnom intervencijom“, poginulo oko 2.000 civila, od kojih najmanje 89 dece, a među žrtvama je bilo i kosovskih Albanaca, čijim se takozvanim spasavanjem bavio NATO.

  Zbog upotrebe municije sa osiromašenim uranijumom zaražene su zemlja i voda u mnogim  krajevima, što je dovelo do značajnog porasta onkoloških bolesti, a odgovornost za to niko nije  preuzeo.

  U kontekstu te regionalne teme, ona se dotakla i Specijalnog suda koji se bavi zločinima koje su počinili kosovski Albanci.

  „Za sada nema rezultata rada suda osnovanog u Hagu 2008. godine za zločine ’oslobodilačke vojske Kosova‘. Još niko nije optužen od lica koja su učestvovala, između ostalog, u kidnapovanju i ubistvima ljudi radi prodaje organa na crnom tržištu.“

  „Ističemo da svi umešani u te zločine treba da budu izvedeni pred lice pravde i dobiju zasluženu kaznu, bez obzira na funkcije koje danas imaju“, zaključila je Zaharova.

  U Holandiji je ranije formiran Specijalni međunarodni sud pravde i Specijalno tužilaštvo za zločine na Kosovu u periodu 1998-1999, koji su objavili da su spremni za rad tek u julu 2017. godine. Polazna tačka njihovih akcija bio je izveštaj specijalnog predstavnika Saveta Evrope Dika Martija 2010. godine posvećenog zločinima OVK. Među najteže slučajeve spadaju trgovina narkoticima, otmice i trgovina ljudskim organima. Specijalni tužilac Džek Smit posetio je Prištinu krajem oktobra 2018. godine, ali za sada nije podignuta nijedna optužnica.

  Oružani sukob albanskih separatista iz Oslobodilačke vojske Kosova i vojske i policije Srbije 1999. godine doveo je do bombardovanja Jugoslavije od strane snaga NATO-a. Kosovsko-albanske strukture u Prištini su 17. februara 2008. jednostrano proglasile nezavisnost od Srbije. Samoproglašenu republiku ne priznaju Srbija, Rusija, Kina, Izrael, Iran, Španija, Grčka i brojne druge države.

  Tagovi:
  zločini, Kosovo, Marija Zaharova
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Facebook nalogaKomentariši preko Sputnik naloga