03:11 28 Februar 2020
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  0 923
  Pratite nas

  Neodlučni pokušaji SAD da spreče izgradnju gasovoda „Severni tok 2“ podsećaju na neuspeh bivšeg američkog predsednika Ronalda Regana u sličnoj inicijativi početkom osamdesetih godina, piše agencija „Blumberg“.

  Senat SAD još nije glasao za nacrt zakona o sankcijama protiv izgradnje ruskog gasovoda, koji bi trebalo da bude završen do kraja ove godine, navodi agencija i podseća da su u vreme Ronalda Regana SAD takođe pokušale da ograniče izvoz sovjetskog gasa u Evropu, ali da u tome nisu uspele.

  „Tada su naišli na otpor i sve je prošlo bez efekta, a mislim da se i danas može očekivati sličan rezultat“, smatra naučni saradnik Oksfordskog instituta za energetska istraživanja Džonatan Stern.

  Prema njegovim rečima — sada je suviše kasno za američka dejstva, jer je veći deo cevovoda već postavljen.

  Jedini način da SAD nešto učine, prema mišljenju Sterna, jeste da pribegnu sankcijama koje bi „zaista mogle da stvore buru na onoj strani Atlantika“.

  „Severni tok 2“ podrazumeva izgradnju dva kraka gasovoda po dnu Baltičkog mora, od obala Rusije do Nemačke. Cevi će prolaziti kroz teritorijalne vode i isključive ekonomske zone Nemačke, Danske, Švedske, Finske i Rusije, a projekat treba da bude završen do kraja ove godine.

  Za realizaciju projekta se zalažu Nemačka i Austrija, koje su zainteresovane za pouzdane isporuke gasa, kao i Norveška, čija Vlada ima 30 procenata akcija kompanije „Kvarner“, jednog od izvođača radova.

  Tagovi:
  sankcije, Ronald Regan, Severni tok 2
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga