14:25 24 Novembar 2020
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  2896
  Pratite nas

  Ministarstvo spoljnih poslova Ukrajine izrazilo je protest zbog posete predsednika Rusije Vladimira Putina Krimu.

  „Ministarstvo spoljnih poslova Ukrajine izražava oštar protest u vezi sa još jednom posetom predsednika Ruske Federacije Vladimira Putina, neusaglašenom sa ukrajinskom stranom, privremeno okupiranim teritorijama Ukrajine ― Autonomnoj Republici Krim i gradu Sevastopolju 10. avgusta 2019“, navodi se u saopštenju ukrajinskog Ministarstva.

  Ministarstvo ističe da je poseta ruskog predsednika „grubo narušavanje državnog suvereniteta i teritorijalnog integriteta Ukrajine“ od strane Rusije.

  Putin je u subotu došao na međunarodni motociklistički šou u Sevastopolju, koji je organizovao motociklistički klub „Noćni vukovi“, upravljajući motorom „ural“ sa kolicima u društvu lidera Krima Sergeja Aksjonova i vršioca dužnosti gubernatora Sevastopolja Mihaila Razvožajeva. Ruski predsednik takođe je bio jedan od gledalaca jedinstvene predstave o istoriji Sevastopolja, postavljene na novoj sceni u Lučkom okrugu Državnog muzeja „Tauridski Hersones“, a razgovarao je i sa glavnim glumcima i pohvalio njihov rad.

  Kijev je više puta upućivao protestne note kada su predsednik ili premijer Rusije posećivali poluostrvo. Međutim, Moskva vraća takve note bez razmatranja i reakcije.

  Ministarstvo spoljnih poslova Rusije više puta je naglašavalo da niko nema pravo da govori ruskim vlastima kada i kako da posećuju subjekte Federacije.

  Krim je postao deo Rusije u martu 2014. nakon referenduma održanog nakon državnog prevrata u Kijevu. Za ujedinjenje sa Rusijom glasalo je 96,77 odsto birača Republike Krim i 95,6 odsto stanovnika Sevastopolja. Ukrajina i dalje smatra Krim svojom privremeno okupiranom teritorijom. Prema rečima predsednika Rusije Vladimira Putina, pitanje Krima je zatvoreno.

  Tagovi:
  Vladimir Putin, Krim, Ukrajina
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga