11:44 09 Jul 2020
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  31160
  Pratite nas

  Nakon prestanka važenja Sporazuma o likvidaciji raketa srednjeg i kratkog dometa NATO namerava da pojača vojno zastrašivanje Rusije i politički dijalog, piše „Frankfurter algemajne cajtung“.

  Prema mišljenju generalnog sekretara NATO-a Jensa Stoltenberga, jedan od razloga zašto je Rusija prekršila uslove sporazuma jeste činjenica da je Kina napravila i rasporedila rakete srednjeg dometa. Za sada ostaje nada da će se strane vratiti poštovanju Sporazuma, dok Alijansa nije ulazila u detalje svojih daljih koraka, navodi nemački list.

  U ovom trenutku Stoltenberg naglašava da NATO ne želi novu trku u naoružanju i obećava da će dati vojni, diplomatski i politički odgovor.

  Eksperti za bezbednost upozoravaju na mogućnost izbijanja regionalnih ratova sa Rusijom. Prema njihovom mišljenju, raspoređivanje krstarećih raketa u evropskom delu Rusije i modernizacija i proširenje skladišta nuklearnog arsenala na Koljskom poluostrvu i u Kalinjingradu pokazuju da zvanična Moskva povećava svoje naoružanje. NATO treba da priprema sopstvene arsenale i da povećava odbrambene mogućnosti Poljske i baltičkih država.

  „Iako je naredno raspoređivanje američkih raketa srednjeg dometa u Evropi za sada obustavljeno, to ni u kojem slučaju ne znači da je Alijansa bespomoćna u pogledu ruskog liderstva“, piše „Frankfurter algemajne cajtung“.

  Alijansa planira i da poveća snage brzog reagovanja tri puta i da pojača vojne jedinice na istočnom obodu, navodi list.

  Tagovi:
  NATO
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga