16:48 05 Decembar 2020
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  0 230
  Pratite nas

  Moskva nije zainteresovana za nove „raketne krize“ i neće razmeštati kopnene rakete srednjeg i kratkog dometa ni u Evropi, ni u azijsko-pacifičkom regionu, ako to ne učine SAD, izjavio je predstavnik Ministarstva inostranih poslova Rusije Vladimir Ermakov.

  „Smatramo da je normalan korak za osiguravanje predvidljivosti i stvaranje konstruktivne osnove za dalji dijalog moratorijum SAD i njihovih saveznika. Ipak, ne uočavamo da su naše američke kolege zainteresovane za to“, kazao je Ermakov.

  Diplomata je na taj način prokomentarisao reči američkog ambasadora u Rusiji Džona Hantsmana da Vašington ne planira da razmešta rakete srednjeg i kratkog dometa u Evropi, a ako sistemi te klase budu potrebni, onda će, u skladu sa stavom Pentagona, oni najverovatnije biti razmešteni na prvom nizu ostrva u azijsko-pacifičkom regionu.

  Ermakov je naveo da „američki spinovi“ o mogućnosti razmeštanja raketa u bilo kojoj oblasti sveta „ne mogu da ne izazovu najozbiljniju zabrinutost“. Prema njegovim rečima, Hantsman nije prvi koji je govorio o mogućnosti razmeštanja raketa u Aziji.

  „Tu temu već neko vreme razmatraju visoko rangirani vojni činovnici u SAD. Pre svega, o tome je direktno govorio američki ministar odbrane Mark Esper. Ovih dana je u istom maniru govorila i starija zamenica državnog sekretara Andrea Tomson. I ne samo to, u kontaktima s nama Amerikanci čak nisu ni krili da je faktor Kine bio ključan za SAD prilikom odluke o izlasku iz Sporazuma o raketama srednjeg i kratkog dometa“, istakao je Ermakov.

  Sporazum o likvidaciji raketa srednjeg i kratkog dometa, koji su Sovjetski savez i SAD potpisali 1987. godine, prestao je da važi 2. avgusta, na inicijativu SAD.

  Tagovi:
  Sporazum o likvidaciji raketa srednjeg i kratkog dometa
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga