02:47 03 Decembar 2020
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  1351
  Pratite nas

  Prvi ljudi Pentagona opet se žale na povećanje uticaja Rusije i Kine u Africi, razvojem saradnje u različitim sferama. Po njihovom mišljenju, to predstavlja „značajnu pretnju američkim nacionalnim interesima“.

  Kongres je još početkom godine na ovu „pretnju“ upozoravao Tomasa Valdhauzera, tadašnjeg šefa Afričke komande Oružanih snaga SAD (USAFRICOM), koji je otišao sa te funkcije u julu, kao i njegovog naslednika Stivena Taunsenda. Sada su vojni zvaničnici svoju zabrinutost izrazili u pismu upućenom Kongresu, piše „Intersept“.

  Prema podacima generala — Rusija povećava svoj uticaj u 10 različitih afričkih država. Većinom se radi o saradnji sa Centralnom Afričkom Republikom, a u manjoj meri i sa Alžirom, Libijom i Sudanom. Pominju se i veze Moskve sa Angolom, Gvinejom, Gvinejom Bisao, Malijem, Mavritanijom i Tunisom. Valhauzer tvrdi da Kremlj želi da zameni vojnu pomoć za energetsko partnerstvo, ili za pravo da vrši iskopavanja ruda.

  Stivena Taunsend, šefa Afričke komande Oružanih snaga SAD, smatra da je Kina manje opasna za SAD i Afriku, ali je siguran da će u budućnosti Kina zaseniti Rusiju.

  „Kina će dati Nigeriji naoružane letelice, ali njihov nizak kvalitet je doveo do retkog korišćenja. Jeftinoća i brza isporuka teraju afričke partnere da kupuju kinesku opremu, ali često takve kupovine nisu u skladu sa potrebama. Treba više da pratimo to pitanje“, naglasio je on.

  Tomasa Valdhauzera, bivšeg šefa USAFRICOM-a brine povećanje kineskih vojnih baza na kontinentu.

  Pentagon namerava da omete rast ruskog uticaja u Africi jačanjem veza u regionu. U tu svrhu USAFRICOM namerava da napravi petogodišnji plan borbe protiv prisustva Rusije i Kine u regionu.

  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga