01:52 06 Jul 2020
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  0 770
  Pratite nas

  Damir Jusupov, 41-godišnjak iz Sibira, koji je spustio Erbas u polje kukuruza i spasio 223 putnika, nije tipični pilot — svojevremeno ga je odbila pilotska škola, završio je prava i tek potom se prekvalifikovao, a za sebe danas, skromno, kaže — da se ne oseća kao heroj.

  Iza sebe nema, poput njegovih kolega vršnjaka, desetine hiljada časova leta.

  Naprotiv, Jusupov je u svojoj karijeri pilota odradio tek tri hiljade časova leta.

  To je dvostruko manje časova nego što je potrebno za glavno mesto u kokpitu, ali to se nije pokazalo kao presudno u krizi u kojoj je juče morao da reaguje.

  U samo nekoliko sekundi dva pilota uspela su spustiti onesposobljeni avion „Erbas“ u polje kukuruza u blizini Moskve, čime su spasli 233 života.

  Nakon što je jato ptica zaustavilo motore aviona u kojem je bilo 233 putnika i članova posade, pilot Damir Jusupov i kopilot Georgij Murzin morali su brzo da reaguju.

  Sekunde su odlučivale o životima svih ljudi u avionu ruske kompanije „Ural erlajns“.

  Avion je tek poleteo sa aerodroma „Žukovski“ kod Moskve, a jato ptica zaustavilo je oba motora.

  ​Piloti u kokpitu odlučili su da slete „na trbuh“ u polje kukuruza, daleko od kuća, i na taj način su spasili sve u avionu.

  Inače, Jusupova je u tinejdžerskim godinama škola za pilote odbila zbog medicinskih razloga.

  Umesto za pilota, školovao se za pravnika.

  Nezadovoljan time što mu se nije ispunio san, nakon završenog školovanja u pravnoj struci, odlučio je da se prekvalifikuje.

  Pilotsku školu završio je sa odličnim uspehom. Kolege ga opisuju ga kao smirenog, skromnog i, iznad svega — profesionalnog.

  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga