08:58 08 Avgust 2020
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  0 710
  Pratite nas

  Državna korporacija „Roskosmos“ patentirala je način maskiranja svemirskih aparata od optičkih sredstava. Informacija o dobijanju patenta nalazi se u bazi Federalne službe za intelektualnu imovinu.

  Pronalazak će omogućiti da se smanji primetnost svemirskog aparata u vidljivom dijapazonu. Tehnologija se sastoji u tome da se smanji vidljivost satelita specijalnim vazdušastim materijalom, koji raspršuje svetlost. Prilikom posmatranja sa zemlje vidljivost objekta sa zemlje se smanjuje za deset puta.

  „Roskosmos“ predlaže maskiranje svemirskih aparata u orbiti visine veće od 10 do 20 hiljada kilometara, pošto radari postaju neefikasni, zbog čega treba iskoristiti metode optičkog posmatranja.

  Ivan Moisijev, rukovodilac Instituta za kosmičku politiku, objašnjava da se maskiranje satelita može iskoristiti u vojne svrhe. Prema njegovim rečima — uz pomoć snimaka u radiolokacionim i optičkim dijapazonima može se otkriti da li satelit manevriše i kuda se kreće. Ipak — nova tehnologija će sakriti njegove manevre od posmatranja.

  Kompanija „Roskosmos“ je krajem juna dobila odobrenje za patent za pronalazak satelita koji se sam raspada u svemiru.

  Tagovi:
  satelit
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga