10:29 25 Februar 2020
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  0 610
  Pratite nas

  Predsednik Rusije Vladimir Putin je, govoreći o protestima u Rusiji, rekao — da niko nema prava da situaciju dovede do sukoba i da krivci treba da budu kažnjeni.

  „Što se samih događaja tiče, mislim da neću reći ništa novo: građani imaju pravo na mirne proteste u skladu sa važećim zakonom, a vlasti moraju da obezbede sprovođenje tih prava“, rekao je Putin novinarima uoči pregovora sa francuskim liderom Emanuelom Makronom, odgovarajući na pitanje o protestima u Moskvi.

  „Ali niko — ni vlast, ni bilo kakva grupa građana — nemaju pravo da krše postojeći zakon i da dovode situaciju do apsurda ili do sukoba sa vlastima. To je kršenje zakona i svi koji su krivi za te povrede treba da snose odgovornost u skladu sa ruskim zakonom“, dodao je on.

  Putin je objasnio da su protesti u vezi sa lokalnim izborima.

  „Ruske vlasti dopuštaju ljudima da iskazuju svoj protest, a zakonske akcije u julu i avgustu odvijale su se mirno i bez ekscesa“, rekao je ruski predsednik, izrazivši nadu da će mitinzi u drugim zemljama takođe biti održani bez sukoba. 

  On je podsetio i na proteste u Francuskoj.

  „Kao što znamo, ne dešavaju se takvi događaji samo u Rusiji... Ja sam u gostima i neprijatno mi je da govorim o tome, ali primoran sam, jer postavljate takva pitanja. Svi smo upoznati sa događajima koji su u vezi sa takozvanim žutim prslucima, tokom kojih je, prema našim procenama, poginulo 11 osoba, a 2.500 je ranjeno, uključujući 2.000 policajaca“, rekao je Putin.

  „Ne bismo želeli da se ovakvi događaji odvijaju u glavnom gradu Rusije i učinićemo sve kako bi se naša unutrašnja politička situacija razvija strogo u okviru važećeg zakona“, zaključio je Putin.

  Makron i Putin sastali su se u zvaničnoj letnjoj rezidenciji francuskih predsednika, tvrđavi Breganson. Pregovori se održavaju nekoliko dana pre samita grupe G7, koji će se održati u francuskom Bijaricu od 24. do 26. avgusta.

  Tagovi:
  protesti, Emanuel Makron, Vladimir Putin
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga