02:28 01 Mart 2021
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  0 447
  Pratite nas

  Raspoređivanje američkih krstarećih raketa kopnenog baziranja, dometa većeg od 500 kilometara, u zemljama Azije ili Evrope — predstavljaće pretnju za Rusiju, a to znači da će imati posledice i za Amerikance i za države koje im ustupaju svoju teritoriju, izjavio je ruski senator Konstantin Kosačov.

  „Gde god Amerikanci da te sisteme u budućnosti rasporede, u Aziji ili u Evropi, oni će dosezati do teritorije naše države i za nas će predstavljati neposrednu vojnu pretnju. Sa svim posledicama koje će imati zemlje na čijoj teritoriji će biti raspoređeni, kao i za same SAD. Nikakva politika — čisto vojno planiranje, u legitimnom interesu osiguranja naše odbrane i nacionalne bezbednosti“, izjavio je Kosačov.

  On je naglasio da testiranje u SAD potvrđuje da je Vašington kršio Sporazum o raketama srednjeg i kratkog dometa, i to još dok je on bio na snazi. Kako je podsetio senator — Moskva i Vašington su se 1987. godine dogovorili da ne vrše istraživanja koja bi vodila ka proizvodnji i testiranju.

  „Proizvodnje je, očigledno — bilo, i to je osnovna povreda Sporazuma. Sada se desilo i testiranje. To još jednom potvrđuje da SAD nisu poništile Sporazum zato što ga je narušila Rusija (a mi to nismo radili), već zato što ih je on ometao da pređu na završnu etapu u postizanju mitskog i manijakalnog cilja — postizanja jednostrane i isključivo vojne superiornosti“, zaključio je ruski senator Kosačov..

  Sergej Rjabkov, zamenik šefa diplomatije Rusije, je saopštio da Moskva neće dozvoliti da bude uvučena u trku u naoružanju.

  „Naglašavamo — mi gledamo na ovaj događaj mirno, bez emocija. Mi smo pretpostavili da će razvoj događaja ići u tom smeru“, rekao je Rjabkov.

  Pentagon je 19. avgusta objavio da je izveo testiranje konvencionalne krstareće rakete kopnenog baziranja, koja je do sada bila zabranjena Sporazumom o likvidaciji raketa srednjeg i kratkog dometa.

  Tagovi:
  Azija, Evropa
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga