12:36 15 Novembar 2019
Slušajte Sputnik
  Metalna kupola pokriva reaktor nuklearne elektrane u Černobilju

  Peskov: Danas je nemoguće prećutkivanje incidenta poput Černobilja

  © AFP 2019 / Sergei Supinsky
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  0 91
  Pratite nas

  U savremenoj Rusiji je nemoguća situacija koja se dogodila u SSSR-u, kada je prećutkivana nesreća u nuklearnoj elektrani „Černobilj“, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

  „Ne znamo kako i putem kojih kanala je sovjetsko rukovodstvo u to vreme dobijalo informacije. Odgovorno mogu da vam kažem da to ne dolazi u obzir. Postoji mnoštvo izvora preko kojih predsednik dobija informacije. To je prvo. Brzina razmene informacija i unutar zemlje i iz inostranstva je toliko velika da su, faktički, nemoguće situacije poput one koja je bila u Černobilju“, objasnio je Peskov.

  On je dodao da ne zna da li je ruski predsednik Vladimir Putin gledao seriju „Černobilj“, snimljenu u produkciji „HBO“.

  U aprilu ove godine obeležena je 33. godišnjica černobiljske katastrofe koju je, u tadašnjoj sovjetskoj Ukrajini, izazvao neispravan sigurnosni test u četvrtom reaktoru nuklearne elektrane, poslavši oblake nuklearnog materijala u veći deo Evrope.

  Miniserija „Černobilj“, koja se sastoji od pet epizoda, opisuje katastrofu černobiljske nuklearne elektrane, koja se dogodila 26. aprila 1986. godine. Katastrofa je oduzela živote nekoliko hiljada ljudi, na direktan i indirektan način. Napušten je grad Pripjat, u kome se nalazila elektrana.

  Tagovi:
  Dmitrij Peskov, Černobilj
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Facebook nalogaKomentariši preko Sputnik naloga