18:19 19 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  0 1090
  Pratite nas

  Hidrografska grupa ruske Severne flote, koja je deo ekspedicije na arhipelagu Zemlja Franje Josifa, potvrdila je da su otkrili pet novih ruskih ostrva u Karskom moru. 

  „Njihova površina varira od 900 do 54,5 hiljada kvadratnih metara. Na novim ostrvima izvršeno je topografsko snimanje, ona su detaljno opisana i fotografisana“, saopštila je pres-služba Severne flote.

  Ostrva su smeštena u zalivu Viz, zapadno od ostrva Severni, u oblasti glečera Vilki.

  Nove teritorije su prvi put primećene 2016. godine prilikom analize satelitskih snimaka. Veruje se da je ranije ostrva skrivao lednik.

  U periodu od 2015. do 2018. godine hidrografi Severne flote su učestvovali u otkrivanju više od 30 novih ostrva, rtova i zaliva u području arhipelaga Zemlja Franje Josifa i Nova Zemlja.

  Severna flota je započela ekspediciju na Zemlji Franje Josifa 15. avgusta iz Severomorska, a trebalo bi da traje do kraja septembra.

  Učesnici ekspedicije, osim planiranih istraživanja, žele delimično da ponove maršrute Juliusa Pajera (ekspedicija 1874. godine), Frederika Džeksona (ekspedicija 1897. godine), kao i spasilačke ekspedicije Valeriana Aljbanova.

  Tagovi:
  ruska Severna flota, ostrva, Arktik
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga