16:44 18 Septembar 2020
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  0 600
  Pratite nas

  Državna korporacija „Rosteh“ i Vlada Republike Srpske potpisali su memorandum o saradnji u okviru Međunarodnog avijaciono-kosmičkog salona „MAKS-2019“. Oni su se dogovorili da zajedno razvijaju inovacione projekte koji su usmereni na razvoj perspektivnih tehnologija i promociju visokotehnoloških proizvoda.

  Sa strane Republike Srpske dokument je potpisao premijer Radovan Višković, a od „Rosteha“ zamenik generalnog direktora korporacije Dmitrij Lelikov. Potpisivanje je održano tokom posete delegacije Republike Srpske Ruskoj Federaciji.

  „Mi smo se dogovorili o razvoju saradnje u sferi IT, obrazovanja, medicine i farmacije, kao i u sferi poljoprivrede. Uveren sam da će potpisivanje dokumenta dati dodatni impuls razvoju trgovinsko-ekonomskih odnosa između Rusije i Republike Srpske i otvoriti nove perspektive za uzajamno korisno partnerstvo“, rekao je zamenik generalnog direktora državne korporacije „Rosteh“ Dmitrij Lelikov.

  Sporazumom su predviđeni zajednički rad na prioritetnim inovacionim projektima i stvaranje uslova za njihovu upotrebu. Osim toga, sporazum predviđa korišćenje perspektivnih tehnoloških rešenja, vezanih za tehnologije „pametnih gradova“ i „sigurnog grada“, kao i istraživanja i izrade perspektivnih tehnologija i tehničkih rešenja za realizaciju projekata razvoja digitalnih ekonomija.

  „Rosteh“ namerava da proširi nomenklaturu isporuka Republici Srpskoj i zainteresovan je za prenos svoje proizvodnje u Republiku. Na primer, holding „Švabe“ je spreman da modernizuje medicinskom opremom kliničke centre i bolnice u Republici. Kompetencije holdinga omogućavaju da se organizuje proizvodnja led sijalice na teritoriji Republike.

  Tagovi:
  Republika Srpska, Rosteh
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga