10:43 05 Avgust 2020
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  Situacija u Donbasu (119)
  0 30
  Pratite nas

  Moskva potvrđuje da postoji određeni napredak u procesu razmene zatvorenika sa Kijevom i očekuje od Ukrajine da bude spremna da realizuje one dogovore u vezi sa Donbasom, koji su bili postignuti tokom 2015. i 2016. godine, izjavio je Jurij Ušakov, pomoćnik predsednika Rusije.

  On je istakao da je proces razmene zatvorenika veoma važan, posebno u kontekstu stvaranja atmosfere koja će doprineti rešavanju unutrašnjeg konflikta u Ukrajini.

  „Očekujemo od novog rukovodstva Ukrajine da ispuni, kako sam već rekao, ključne odredbe kompleksa mera, kao i da saopšti da je realno spremno da ispuni one dogovore koji su postignuti u Parizu u oktobru 2015. godine i u Berlinu u oktobru 2016. godine“, naglasio je predstavnik Kremlja.

  Samit „normandijske četvorke“ mora doneti rezultate

  Ušakov je rekao da se Rusija ne protivi održavanju samita „normandijske četvorke“ (Francuska, Rusija, Ukrajina, Nemačka) u Francuskoj, koji je predložio predsednik te zemlje Emanuel Makron, ali je naglasio da je potrebno pažljivo pripremiti taj sastanak.

  Prema njegovim rečima — „jedno pitanje koje se razmatra već nekoliko godina, jeste zvanično utvrđivanje takozvane ’Štajnmajerove formule‘“.

  „Štajnmajerova formula“ utvrđuje mehanizam ozakonjivanja lokalne samouprave u pojedinim delovima Donjecke i Luganske oblasti — na privremenoj osnovi, na dan izbora, kao i na stalnoj osnovi, nakon objavljivanja izveštaja OEBS-a o rezultatima izbora — u skladu sa zakonom o specijalnom statusu Donbasa.

  „Do sada ona u pisanoj formi nigde nije potvrđena. Iako smo mi u tom kontekstu napravili veliki kompromis“, rekao je Ušakov i dodao da će realizovanje utvrđenih odredbi doprineti pripremi za novi susret „normandijske četvorke“.

  „Mi smo, takođe, veoma jasno govorili o tome da je taj samit potrebno pažljivo pripremiti i znati ka kakvom bi se rezultatu moglo ići. I uvek smo podsećali na to da je ukrajinska strana, pre takvog samita, dužna da makar počne da ispunjava svoj ’domaći zadatak‘ u realizovanju odredbi kompleksa mera usvojenih u Minsku i odredbi odluka ’normandijskih‘ samita održanih 2015. i 2016. godine“, rekao je Ušakov.

  On je podsetio da još nije utvrđen datum održavanja samita, bez obzira na to što su mediji ranije objavili da je moguće da će on biti održan u septembru.

  „S Rusijom, koja je učesnik u tom formatu, niko nije usaglašavao konkretne datume. Mogućnost održavanja samita je razmatrana tokom naših pregovora s predsednikom francuske Emanuelom Makronom na jugu francuske, u telefonskim razgovorima s Makronom i nemačkom kancelarkom Angelom Merkel. Naša strana je, međutim, uvek bila spremna da radi u tom formatu“, rekao je Ušakov.

  Tema:
  Situacija u Donbasu (119)
  Tagovi:
  normandijski format, razmena zatvorenika, Jurij Ušakov
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga