02:28 04 Avgust 2020
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  33164
  Pratite nas

  Rusija nije zainteresovana da obeležava godišnjicu Drugog svetskog rata u duhu istorijske istine, izjavio je poljski radio „Marija“ zamenik ministra inostranih poslova Poljske Šimon Šinkovski vel Senk.

  Diplomata je izjavio da je Varšava pozvala u goste države EU i NATO-a, kao i predstavnike država „Istočnog partnerstva“ na osnovu „savremenih kriterijuma“.

  On je dodao da Poljska želi da oda počast sećanju na tragične događaje „u duhu istorijske istine“, za šta, navodno, Rusija nije zainteresovana.

  Šinkovski je dodao i da Poljska menja svoj pristup istorijskim pitanjima. Kao primer, on je naveo činjenicu da je pre 10 godina glavni gost događaja posvećenih godišnjici početka Drugog svetskog rata bio ruski predsednik Vladimir Putin, a da su danas umesto njega pozvali američkog lidera Donalda Trampa.

  „To je istorijska smena našeg pristupa istorijskim pitanjima“, rekao je diplomata.

  Diplomata je prokomentarisao i učešće predsednika Nemačke Franka Valtera Štajnmajera na događaju. Šinkovski je naglasio da je Berlin napredovao u „priznanju krivice za Drugi svetski rat“ i dodao da Poljska kao i pre očekuje od Nemačke kompenzaciju za gubitke koji su joj naneseni u tom ratu.

  Zamenik stalnog predstavnika Rusije pri UN Dmitrij Poljanski je krajem avgusta izrazio čuđenje zbog odluke Varšave. Prema njegovim rečima, ruski predstavnici su želeli da izraze svoja osećanja povodom tog tragičnog dana.

  „Nije da želimo da nas svuda pozivaju, ali smo veoma zabrinuti zbog odluke Poljske“, istakao je Poljanski.

  Portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov više puta je izjavio da se bilo kakvi memorijalni događaji, koji su posvećeni godišnjici Drugog svetskog rata, u bilo kojoj zemlji sveta ne mogu smatrati potpunim ako na njima ne učestvuje Rusija.

  Tagovi:
  Poljska
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga