06:18 08 Avgust 2020
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  10134
  Pratite nas

  Kršeći sve sporazume i bez obaveštavanja Moskve i Ankare, Vašington je izveo vazdušni napad u području Maret-Misrina i Kafer-Haja u provinciji Idlibu, saopštio je ruski Centar za mirenje zaraćenih strana.

  Kako su objasnili u Centru za mirenje zaraćenih strana, od šest sati ujutru 31. avgusta, na inicijativu Rusije i Turske, sirijska vojska je jednostrano objavila prekid vatre u zoni deeskalacije, o čemu su obavešteni predstavnici svih zaraćenih strana. Kako se pretpostavlja, primirje će omogućiti civilima da preko humanitarnih koridora napuste Idlib.

  U poslednja 24 časa avijacije Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije i Ratnog vazduhoplovstva Sirije prekinule su letove iznad Idliba. Ipak, kako navodi Centar za mirenje zaraćenih strana, u 15 sati Amerika je izvela vazdušni napad koji je doveo do mnogobrojnih žrtava i razaranja.

  Američka strana je saopštila da je tom prilikom uništen „komandni centar Al Kaide“ u Siriji, koji je pretio američkim građanima.

  „SAD su svojim akcijama dovele u pitanje dalje očuvanje primirja u zoni deeskalacije Idlib, jer su ga same prekršile. Bez obzira na granatiranja oružanih formacija, koja su izazvala američki napad, na snazi ostaje moratorijum sirijske vojske na vođenje borbi“, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

  Kako su naglasili u resoru, takve akcije američke strane izazivaju čuđenje, uzimajući u obzir da Vašington optužuje Moskvu i Damask za „neselektivnu upotrebu avijacije“ u Idlibu.

  Tagovi:
  Sirija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga