08:54 27 Februar 2021
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  512109
  Pratite nas

  Ministar odbrane Poljske Mariuš Blaščak je na poljskoj nacionalnoj televiziji optužio Rusiju da zbog nje njegova država nije dobila posleratnu reparaciju od Nemačke.

  „Ta kompenzacija nije dobijena nakon Drugog svetskog rata, jer se Poljska nalazila pod dominacijom Rusije i zbog toga je Rusija donela takvu odluku. Poljska nije bila suverena u donošenju te odluke“, rekao je Blaščak.

  Tema reparacije se razmatra u Poljskoj od jula prošle godine, kada je lider partije „Zakon i pravda“ Jaroslav Kačinski izjavio da država nikad nije odustajala od nemačke kompenzacije. Bivši ministar odbrane Antonij Mačarevič je saopštio poljskoj televiziji da sa pravne tačke gledišta Varšava ima sve osnove da zahteva od Berlina reparaciju. Grupa koja je računala sumu odštete u poljskom Parlamentu je došla da cifre od skoro hiljadu milijardi dolara.

  U Vladi Nemačke su više puta saopštili da ne vide razlog za bilo kakve isplate, jer je Poljska 1953. godine zvanično odustala od reparacija. Varšava smatra da je sporazum iz 1953. godine bio potpisan pod pritiskom SSSR i da se ticao samo sada već nepostojećih država, Nemačke demokratske republike i Poljske narodne republike, koja, po mišljenju domaćih analitičara, i nije bila suverena država.

  Tagovi:
  Poljska, Nemačka
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga